Okrasa łamie przepisy Odcinek 82 - Dary z lasu i z zagrody
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa rusza na Mazury do Nadleśnictwa Jedwabno. Zaprezentuje potrawy inspirowane smakami swojego dzieciństwa. Często spędzał wakacje u swoich dziadków na wsi. A co wówczas jadano? Przede wszystkim to, co się samemu wyhodowało w zagrodzie i co znalazło w lesie. Na suto zaopatrzone sklepy w tamtych czasach nie było co liczyć. Zatem w menu Karola Okrasy w tym programie pojawi się kurczak zagrodowy, który swym smakiem bardzo przypomina smak tradycyjnej wiejskiej kury, będą także grzyby z lasu. Karol pokaże grzybowe tereny po dawnym poligonie wojskowym. Kiedyś wśród grzybiarzy krążyły legendy o wspaniałych, choć niedostępnych dla zwyczajnych śmiertelników zbiorach grzybów w takich miejscach. Dziś dzięki staraniom Lasów Państwowych dawne poligony oczyszczane są z niebezpiecznych przedmiotów, aby mogli z nich bezpiecznie korzystać zbieracze owoców runa leśnego i turyści. Z grzybów i z kurczaka zagrodowego Karol Okrasa jak zwykle przygotuje smakowite potrawy. Pierwsza to udka kurczaka duszone z grzybami i suszonymi owocami z puree z topinamburu. Druga propozycja to pieczone piersi kurczaka z sałatką z ziemniaków i grzybów.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny