Okrasa łamie przepisy Odcinek 83 - Czekolada na ostro i słono

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Kontynuując poszukiwania polskiego smaku, Karol Okrasa zaprasza widzów na dania, w których ważnym składnikiem jest czekolada. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię regionalną bez ziemniaków, włoską bez pomidorów, węgierską bez papryki. Tak jak trudno sobie wyobrazić wycieczkę w góry bez tabliczki czekoladyw plecaku. Te produkty pojawiły się w Europie i Azji dopiero po odkryciu przez Kolumba Ameryki. Co więcej, w swojej ojczyźnie owe dary natury były użytkowane zupełnie inaczej. Na przykład dawni mieszkańcy dzisiejszego Meksyku pili czekoladę doprawioną piekącą papryczką chili i ostrymi przyprawami. Do tej właśnie tradycji nawiązuje Karol, proponując widzom niezwykłe dania z dodatkiem czekolady, ale tym razem na ostroi słono. Jego propozycje są inspirowane między innymi meksykańskim mole poblano, czyli pikantnym sosem czekoladowym z chili. Karol Okrasa gotuje w niewielkiej wytwórni, gdzie czekoladę produkuje się ręcznie. Dodatkowo wytwórnia zaprasza także dzieci, aby każde z nich mogło sobie zrobić własnoręcznie tabliczkę czekolady, ucząc się przy okazji, jak ona powstaje.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono
  • Czekolada na ostro i słono