Okrasa łamie przepisy Odcinek 83 - Czekolada na ostro i słono
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Kontynuując poszukiwania polskiego smaku, Karol Okrasa zaprasza widzów na dania, w których ważnym składnikiem jest czekolada. Trudno sobie wyobrazić polską kuchnię regionalną bez ziemniaków, włoską bez pomidorów, węgierską bez papryki. Tak jak trudno sobie wyobrazić wycieczkę w góry bez tabliczki czekoladyw plecaku. Te produkty pojawiły się w Europie i Azji dopiero po odkryciu przez Kolumba Ameryki. Co więcej, w swojej ojczyźnie owe dary natury były użytkowane zupełnie inaczej. Na przykład dawni mieszkańcy dzisiejszego Meksyku pili czekoladę doprawioną piekącą papryczką chili i ostrymi przyprawami. Do tej właśnie tradycji nawiązuje Karol, proponując widzom niezwykłe dania z dodatkiem czekolady, ale tym razem na ostroi słono. Jego propozycje są inspirowane między innymi meksykańskim mole poblano, czyli pikantnym sosem czekoladowym z chili. Karol Okrasa gotuje w niewielkiej wytwórni, gdzie czekoladę produkuje się ręcznie. Dodatkowo wytwórnia zaprasza także dzieci, aby każde z nich mogło sobie zrobić własnoręcznie tabliczkę czekolady, ucząc się przy okazji, jak ona powstaje.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny