Okrasa łamie przepisy Odcinek 85 - Polska wieprzowina na trzy sposoby
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa zaprosi widzów na dania z polskiej wieprzowiny. Dziś to najbardziej popularny gatunek mięsa w Polsce, a schabowy w złocistej panierce uchodzi wręcz za symbol polskiej kuchni. Ale nie zawsze tak było. W pierwszejpolskiej książce kulinarnej Stanisława Czernieckiego na 300 przepisów, prawie w ogóle nie ma dań z wieprza. Z drugiej strony wieprzowina jest obecna na polskich stołach już od tysiąca lat. Gall Anonim wspomina o tucznych wieprzkach na piastowskich stołach, a groch ze słoniną to ponoć ulubione danie króla Zygmunta III Wazy. O rolę tego mięsa w dziejach polskiej kuchni niech się spierają historycy. Dziś na pewno warto sięgać po to mięso, ponieważ polska wieprzowina, dzięki zabiegom hodowlanym jest obecnie dużo bogatsza w składniki odżywcze i mniej tłusta niż 20 lat temu. Jak zwykle Karol przygotuje smakowite potrawy. Pierwszą będą kotlety schabowe z kostką, pieczone w korzennej glazurze z sałatką z pieczonych buraków. Druga propozycja to forszmak, czyli gulasz z łopatki wieprzowej z papryką i ogórkami kiszonymi. A trzecia potrawa to duszone w winie, a następnie opiekane żeberka, podane z sałatkąz pieczonych bakłażanów.
Czas trwania:24 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny