Okrasa łamie przepisy Odcinek 88 - Zdrowy smak kiszonki

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym programie Karol Okrasa weźmie na swój kulinarny warsztat różnego rodzaju kiszonki. Przez wieki ludzkość zmagała się z problemem przechowywania i konserwacji żywności, tak aby w okresach jej nadmiaru zgromadzić zapasy na czasy niedostatku. Solenie, suszenie, wędzenie, a także kiszenie pozwalało dłużej korzystać z mięsa, ryb, warzyw czy owoców. Ukiszone warzywa są bardziej wartościowe dla naszego organizmu niż produkty surowe. Najlepszym przykładem są niezwykle popularne w polskiej kuchni kiszone ogórki i kiszonakapusta. Nasi przodkowie kisili także owoce, inne warzywa oraz grzyby. Kiszone grzyby są dziś jednak w Polsce zupełnie zapomniane. Karol Okrasa postanawia przypomnieć smak zapomnianych kiszonek. Pierwsza potrawa to kiszona szynka w sosie z kiszonych grzybów, a druga to zupa na jagnięcinie z kiszonymi pomidorami i pieczonymi ziemniakami. Trzecie proponowane danie to dorsz smażony z sałatką z kiszonego czosnku i kalafiora.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki
  • Zdrowy smak kiszonki