Okrasa łamie przepisy Odcinek 90 - Niezwykłe dania z ryb
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol wyruszy do Iławy, gdzie w miejscowym hotelu szefem kuchni jest jego przyjaciel Grzegorz Labuda. Pan Grzegorz jest autorem książek kulinarnych o dawnej kuchni polskiej. Wspólnie z Karolem zaproszą widzów na historyczne dania z Iławy i regionu Pomorza, gdzie obecny szef kuchni spędził dzieciństwo. Pierwsza proponowana potrawa to słynny iławski węgorz na niebiesko, duszony w warzywach, z sosem holenderskim. Na tegoż węgorza na niebiesko do restauracji w iławskim ratuszu przed pierwszą wojną światową przyjeżdżali smakosze z dalekiego Królewca i Berlina. Druga propozycja, inspirowana kuchnią kaszubską, to marynowane śledzie z wątróbką z dorsza. Trzecie danie również pochodzi z Pomorza. To smażone policzki dorszowe z selerem.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny