Okrasa łamie przepisy Odcinek 92 - Pieprzno i szafranno

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa zaprasza widzów na kolejną kulinarną podróż po krainie polskich smaków. Jednym z wyznaczników dawnej kuchni polskiej była wielka ilość przypraw i korzeni, w jakich lubowali się nasi przodkowie. Znane były przysłowia: pieprzno i szafranno, moja mościa panno czy lepszy funt szafranu niż wóz siana. Wspomina o tym autor Encyklopedii Staropolskiej Zygmunt Gloger. Jak pisze o pieprzu: w dawnej kuchni polskiej był nader ważną przyprawą. Polacy lubili jadać tłusto i pierno, t. j. pieprzno. Oczywiście te przyprawy sprowadzano z dalekich krajów i były one bardzo drogie. Jak pisze dalej Gloger: pieprz był artykułem bardzo drogim i dlatego używano go niekiedy do płacenia kar zamiast pieniędzy. W przywileju np. żydowskim z XIII w. powiedziano, że rzucający kamienie na szkołę żydowską winien karę opłacać grzywnami pieprzu. A jak te ulubione przez dawnych Polaków przyprawy mogą funkcjonować w dzisiejszej polskiej kuchni? O tym Karol opowie w programie. I jak zwykle przygotuje smakowite potrawy; 1/ Dorsz dobrze popieprzony z szafranowym pęczakiem; 2/ Polędwiczki wieprzowe w orzechowej marynacie z sosem pieprzowym.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno
  • Pieprzno i szafranno