Okrasa łamie przepisy Odcinek 94 - Wieprzowa uczta

Polska 2024

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa uda się w kulinarną podróż do Radziwiłłowa w Puszczy Bolimowskiej. Spotka siętam z Leszkiem Kaweckim, który przez 25 lat pracował jako lekarz weterynarii i badał mięso wieprzowe przed dopuszczeniem do sprzedaży. Z racji swojego zawodu zna się doskonale na wieprzowinie. Słynie w okolicy ze znakomicie przyrządzanych kotletów schabowych. To jedno z flagowych dań polskiej kuchni, choć wbrew pozorom historia schabowego jest dość krótka i po raz pierwszy taki kotlet pojawia się w książce z końca XIX wieku Lucyny Ćwierczakiewiczowej "365 obiadów" W XVII i XVIII wieku kotlet schabowy był w Polsce nieznany. Ale dziś liczne rzesze jego wielbicieli uważają go za najbardziej polskie danie. A p. Leszek pokaże widzom swoją wersję tej niezwykle popularnej potrawy. Do kotleta usmażonego przez Leszka Kaweckiego Karol Okrasa przygotuje sałatkę z pieczonych ziemniaków i bakłażanów z ostrym sosem. Druga propozycja to niezwykle rzadko używana do potraw cześć tuszy wieprzowej, czyli policzki. Zwykle używane do produkcji salcesonów są jednym z najbardziej smacznych kawałków mięsa. Karol udusi je w kiszonej kapuście z dodatkiem pitnego miodu.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta
  • Wieprzowa uczta