Okrasa łamie przepisy Odcinek 96 - Kuchnia pachnąca ziołami
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W tym odcinku Karol Okrasa pokaże widzom, jak uprawiane są świeże zioła, które trafiają na nasze stoły. Bo świeże zioła, oprócz soli i pieprzu, to obowiązkowy składnik każdej potrawy Karola. Nie tylko zdobią danie, nie tylko wzbogacają je smakiem i aromatem, ale dodatkowo dostarczają witamin i mikroelementów, niezbędnych dla naszego zdrowia. Ale wielu widzów pyta Karola, czy producenci uprawiający zioła na dużąskalę nie stosują chemicznych środków ochrony roślin, tzw. chemii, w celu podwyższenia plonów. Dlatego Karol rusza w okolice Włocławka nad Wisłą, aby odpowiedzieć na to pytanie. A będzie gotować wśród wielkich pól świeżych ziół, zielonych i niezwykle smakowicie pachnących. Jak zwykle Karol przygotuje atrakcyjne potrawy. Pierwszą będą smażone w plastrach boczku filety okoniamorskiego z sałatką z gruszki, mango i cukinii ze świeżą kolendrą. Druga propozycja to pieczony łosoś w marynacie z trybuli ogrodowej i szparagami w sosie z zielonej pasty curry, a trzecia to również łosoś, pieczony w liściach szałwii z pieczonymi ziemniakami w sosie z bazylii. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny