Okrasa łamie przepisy Odcinek 97 - Na klopsy do Iławy
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W swojej kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa rusza do Iławy. Spotyka się tam z badaczem historii regionu, który opowiada o zwyczajach kulinarnych i potrawach dawnych mieszkańców tych ziem. Niegdyś tę krainę zamieszkiwały plemiona Prusów, potem twardą ręką rządzili Krzyżacy, następnie przez wieki ziemie te należały do I Rzeczpospolitej, by na kolejne dwa wieki stać się częścią niemieckich Prus Wschodnich, a po II wojnie światowej wrócić do Polski. Bogata w wydarzenia historia odcisnęła swe piętno także na kuchni. Jednym ze słynnych dań kuchni niemieckiej są klopsy królewieckie, danie bardzo popularne również na Mazurach, Warmii i Pomorzu. Klopsy, kotlety czy pulpety robiono tu nie tylko z mięsa, ale z ryb, a nawet raków z okolicznych jezior. A przed wojną miejscową szkołę dla gospodyń domowych, w której uczono również gotowania, mieszkańcynieco złośliwie nazywali Klopse Akademie. Jak zwykle Karol przygotuje atrakcyjne potrawy i pokaże swoje pomysły na przygotowanie klopsów. Pierwszą potrawąbędzie zupa rybna z klopsami z młodej pokrzywy. Druga propozycja to klopsy śledziowe z wiosenną sałatką.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny