Okrasa łamie przepisy Odcinek 98 - Kuchnia Borów Tucholskich

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa ruszy odwiedzi Bory Tucholskie. Zatrzyma się w zajeździe Fojutowo, położonym obokznanej okolicznej atrakcji turystycznej, jaką jest zbudowany w połowie XIX wieku kanał Wielkiej Brdy. Obok znajduje się też największy Polsce akwedukt, czyli niezwykły most, którym górą płynie kanał, a dołem rzeka. Latem jest to wymarzone miejsce dla kajakarzy. Zaś z punktu widzenia kulinariów województwo kujawsko pomorskie to kraina gęsiny, a z kolei Bory Tucholskie słyną z doskonałej jakości dziczyzny i miodów. I właśnie te produkty będą stanowić podstawę przygotowywanych przez Karola potraw. Gotowanie odbędzie się w zajeździe, który latem oferuje gościom spływy kajakowe i kompleks basenów otwartych i krytych, a zimą dwa wyciągi narciarskie. A właściciel zajazdu, pan Mirek Knakowski znużonym wiosłowaniem turystom serwuje w sezonie słynną w okolicy zupę kajakarzy. W zajeździe Karol przygotuje atrakcyjne potrawy, oparte o regionalne produkty. Pierwszą będą kopytka z majerankiem i botwinką w sosie z pieczonej w miodzie gęsi. Druga propozycja to treściwa i aromatyczna zupa kajakarzy z kociołka, przyrządzona z łopatki jelenia. Jak będą wyglądać takie dania?

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich
  • Kuchnia Borów Tucholskich