Okrasa łamie przepisy Odcinek 99 - Na kaczkę do Grudziądza
Polska 2024
Streszczenie odcinka
Tym razem Karol uda się w swoją kulinarną podróż do Grudziądza. To historyczne miasto, położone na brzegu Wisły, od wieków było zamieszkiwane przez Niemców i Polaków. Obie te społeczności rywalizowały ze sobą, również na polu kulinarnym. Ponad sto lat temu wydawano w obu językach kulinarne książki jako dodatki do miejscowych gazet. I właśnieprzepis na bigos z polskiej "Nauki gotowania do użytku ludu polskiego" zainspiruje Karola do przygotowania nowej potrawy. Co ciekawe w oryginalnym przepisie na bigos nie ma kapusty! A głównym produktem, jaki Karol użyje do gotowania, będzie pyszne mięso kaczki, dziś nieco zapomniane, ale kiedyś niezwykle cenione w staropolskiej kuchni za smak i aromat. Pierwszym daniem będzie właśnie bigos z kaczego mięsa, uduszonego w kwasie chlebowym, podany ze smażonymi nakaczym tłuszczu jabłkami. Druga potrawa to soczyste piersi kaczki, najpierw sparzone, potem marynowane i krótko obsmażone. Takie piersi zostaną podane wraz z konfiturą z pomidorów na żytnich plackach. Trzecia potrawa to piersi kaczez rusztu z pieczonymi warzywami. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny