- streszczenia odcinków

Czas na jajka, Polska 2019
  • Karol Okrasa udaje się na spotkanie z kuchnią kaszubską, która ostatnio przeżywa renesans popularności. Spotka się z działaczkami lokalnych stowarzyszeń i przygotuje też trzy własne potrawy.

  • Karol Okrasa wyruszy na Zalew Wiślany. Kucharz podejmie się wyzwania, by przerobić klasyki kulinarne - frytki, pizze, hamburgery i hot-dogi - tak, żeby były smaczniejsze, zdrowsze i bardziej kolorowe.

  • Karol Okrasa zaprasza widzów na Żuławy. W oparciu o miejscowe produkty prowadzący program przygotuje dania inspirowane żuławską kuchnią. Będą to m.in. łosoś, sosy i musztardy.

  • Podczas kolejnej wyprawy kulinarnej Karol opowie o majonezie. Przygotuje trzy różne dania: mięsne, rybne i wegetariańskie. Zaproponuje do nich kolorowe sosy stworzone na bazie majonezu.

  • Karol Okrasa przybywa do opactwa cystersów w Wąchocku. Poznaje kulinarne tradycje zakonników i przygotowuje trzy potrawy inspirowane klasztorną kuchnią.

  • Karol zaprezentuje trzy propozycje dań inspirowanych kuchnią tatarską. Pierwszą będzie baranina duszona z kiszoną kapustą. Drugie danie to tatarskie kołduny. Trzecim jest tatarska zapiekanka.

  • Karol prezentuje ekologiczne nowalijki, uprawiane bez nawozów sztucznych i chemicznych środków ochrony roślin. Producenci starają się, by opakowania zdrowych produktów były w pełni biodegradowalne.

  • Okrasa wyrusza do Supraśla. Miasto, nazywane perłą Puszczy Knyszyńskiej, słynie z organizowanych co roku mistrzostw świata w pieczeniu babki i kiszki ziemniaczanej.

  • W odcinku będzie mowa o tym, jak powinien wyglądać kotlet schabowy i jak najlepiej go przyrządzić. Karol przygotuje trzy potrawy. Pierwszą będzie kotlet schabowy z kością, z pieczonymi marchewkami.

  • Karol sięgnie do polskich przepisów kulinarnych sprzed dwóch wieków i na ich podstawie przygotuje smaczne dania, m.in. zapiekankę z jaj, śmietanki i bułeczek.

  • Wytwarzanie serów dojrzewających na Żuławach rozpoczęto już w czasach krzyżackich, ale dopiero przybycie niderlandzkich osadników w XVI wieku przyspieszyło rozwój lokalnego serowarstwa.

  • Zagospodarowanie terenów zalewowych na Żuławach udało się osadnikom niderlandzkim, głównie menonitom. Karol Okrasa przyjrzy się tradycjom kulinarnym menonitów i ich wpływowi na polską kuchnię.

  • Warto jeść pieczarki, ponieważ zawierają sporo witamin i składników mineralnych. Do niedawna sądzono, że są bezwartościowe. Karol zaprezentuje trzy potrawy, m.in. flaczki z pieczarek i boczniaków.

  • Wśród polskich przepisów można znaleźć wiele receptur na sosy ze świeżych ziół i młodych pędów roślin. Karol przygotuje własne propozycje zdrowych i pysznych potraw.

  • Ziemniaki przypłynęły do Europy w XVI w. Minęło 300 lat, zanim trafiły na polskie stoły. Karol Okrasa zaskoczy widzów i przygotuje znane potrawy, ale zamiast ziemniaków użyje bananów.

  • Karol Okrasa odwiedzi szefa kuchni znanego z przyrządzania znakomitej pieczonej kaczki z jabłkami. W sezonie zimowym warto sięgać po bogate w aromaty i smaki mięso wodnego drobiu.

  • Karol Okrasa udowadnia, że na grzybobranie warto wybrać się również zimą. Dodatkowo w lesie można znaleźć bogate w składniki odżywcze rośliny jadalne, które urozmaicą wygląd i smak potraw.

  • Nadmiar cukru w diecie powoduje liczne problemy zdrowotne. Okrasa doradzi widzom, jak ograniczyć cukier w diecie. Pokaże, jak przygotować zdrowe słodkie dania i przekąski.

  • Karol Okrasa wyrusza na wyprawy kulinarne do wybranych zakątków Polski. Przygotowuje smaczne dania, podkreśla ich walory smakowe i zdrowotne. Przy okazji prezentuje region i miejscowość.

  • W kolejnym odcinku Karol Okrasa opowie o mięczakach na polskim stole. Prowadzący podpowie od czego dziś najłatwiej rozpocząć kulinarną przygodę z mięczakami.

Nowsze

Ocena społeczności: 3.0 Głosów: 2

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×