Pascal po francusku

Polska 2014

Ulubiony kucharz Polaków i najlepszy towar eksportowy Francji zabierze widzów TVN Style do kraju, którego kuchnia uznana została za światowe dziedzictwo i wpisana na listę UNESCO. Witajcie w rodzinnych stronach Pascala. Pascal zabierze widzów na Lazurowe Wybrzeże, do Prowansji i Paryża. W krainie owoców morza, lawendowych pól, pachnących słońcem warzyw i multikulturowej kuchni, Pascal przygotuje proste i smaczne dania, w tym - prowansalską zapiekankę, filety rybne - ulubioną potrawę rybaków z Marsylii - i pieczone morele z migdałami. Nie zabraknie tradycyjnych przepisów na słynne francuskie desery i oryginalną sałatkę nicejską. Oprócz gotowania Pascal zbada temat "polskich winniczków na francuskim rynku", sprawdzi jak smakują prażone larwy w Nicei i dowie się, gdzie powstaje najdroższy na świecie ser. Zapraszamy na smakowitą podróż! Bon appétit i bon voyage!

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Pascal po francusku w telewizji

Galeria

Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal po francusku - Program
  • Pascal Brodnicki

    Prowadzący

Opis programu

Pascal po francusku" kontynuuje kulinarną podróż wzdłuż Lazurowego Wybrzeża i po pięknej Prowansji. Pierwszym przystankiem jest Marsylia, najstarsze miasto portowe we Francji. Na wspaniałym targu rybnym Pascal pozna tajniki rozsławionej zupy bouillabaisse, a jeden ze znanych miejscowych szefów kuchni pokaże, jak przygotowanie tego sycącego, tradycyjnego dania wygląda w praktyce. Kucharz podpowie, jak przyrządzić przepyszne zapiekane filety z turbota. Pascal odwiedzi nie tylko targ rybny. Francuzi kochają dni, w których wyruszają na targ, aby tam właśnie kupić produkty najwyższej jakości. Taki jest targ w Forcalquier, gdzie panuje radosny gwar i można spróbować specjałów z Prowansji, takich jak nugat, marcepanowe callisons czy słynny miód lawendowy. Po wędrówce między targowymi straganami czas na domowy posiłek, który mistrz przygotuje w samym sercu Prowansji. Domowy makaron z kurczakiem i dodatkiem świeżych ziół zadowoli najbardziej wymagające podniebienie. Pascal nie byłby sobą, gdyby nie odwiedził producenta sera w Prowansji. To ser Banon - wytwarzany z mleka koziego, a tajemnica jego smaku tkwi... w liściach kasztanowca.