Peta w Marakeszu

Peta Unplugged in Marrakech, Wielka Brytania 2009

Peta Mathias wyrusza na spotkanie z marokańską kulturą i kuchnią. W Marakeszu odwiedza targi, rozkoszując się zapachami i smakami specjałów lokalnej kuchni.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn poradnikowy

Peta w Marakeszu w telewizji

Opis programu

Znawczyni dobrego jedzenia i podróżniczka Peta Mathias wyrusza na spotkanie z marokańską kulturą i kuchnią. Celem jej wyprawy jest Marakesz. Peta odwiedza lokalne targi z żywnością, uliczne bazary, pełne przypraw, ziół, warzyw i owoców stragany z jedzeniem, rozkoszuje się zapachami i smakami specjałów lokalnej kuchni. Dzięki swojej otwartości i poczuciu humoru poznaje wiele osób, które zdradzają jej kulinarne tajemnice. Pasją gospodyni programu jest jednak gotowanie. Przygotowuje więc wyśmienite dania radem z marokańskiej kuchni. Orgia kolorów, pięknych widoków, tradycyjnej marokańskiej muzyki przeniesie widzów do Afryki Północnej. Kuchnia marokańska podobnie jak kultura i historia kraju, to wypadkowa wielu zewnętrznych wpływów. Poza kuchniami, które nadały smak przewodni potrawom marokańskim czyli kuchni Berberów oraz Arabów pojawiają się tutaj także smaki i składniki charakterystyczne dla kuchni wszystkich krajów położonych w obrębie basenu Morza Śródziemnego. Do nich zalicza się oliwki, oliwę, cytrusy, świeże warzywa. Ponadto w kuchni marokańskiej ważną rolę odegrała także kuchnia Żydów sefardyjskich, która uchodzi za dość pikantną i wyrazistą. Pełna jest aromatycznych przypraw takich jak cynamon, suszony imbir, czosnek, kolendra, oregano. Tutaj także pojawia się wspólny mianownik dla wszystkich kuchni śródziemnomorskich czyli oliwa, orzechy oraz warzywa takie jak bakłażany, cukinie czy pomidory. Dania główne bazują zazwyczaj na mięsie drobiowym, wołowinie lub jagnięcinie, a także rybach. Kuchnia marokańska, mimo tego, że uchodzi za bardzo mięsną, posiada także w swoim repertuarze liczne dania na bazie warzyw zarówno duszonych, grillowanych i świeżych, serwowanych jako dodatek do dań głównych oraz w postaci sałatek. Zarówno z mięsa jak i warzyw oraz elementu charakterystycznego dla kuchni północnej Afryki, jakim jest kaszka kuskus, przyrządza się chyba najbardziej znamienną dla kuchni marokańskiej potrawę - tadżin.