Po-smak świata: Sri Lanka

Polska 2011

Małgorzata Molska zgłębia tajemnice lankijskich specjałów podczas wyprawy na Cejlon. W każdym odcinku przygotowuje jedną potrawę, inspirowaną poznanymi przepisami i ciekawymi składnikami.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Po-smak świata: Sri Lanka w telewizji

Opis programu

Po-smak świata: Sri Lanka" to egzotyczna podróż kulinarna przesycona zapachem cynamonu, wanilii, kokosa i buddyjskich kadzideł. Program jest zapisem z wyprawy Gosi Molskiej, dziennikarki kulinarnej i miłośniczki dobrej kuchni na Cejlon. Gosia wyrusza na spotkanie z orientalnymi smakami i aromatami. Podczas swojej egzotycznej wyprawy zgłębia tajemnice lankijskich specjałów, spotyka lokalnych znawców tematu, blogerów kulinarnych i smakoszy, którzy pokazują jej cejloński świat od kuchni. Prowadząca obowiązkowo próbuje regionalnych dań i tradycyjnych produktów. Podczas podróży Gosia odwiedza cztery regiony Sri Lanki. Wyprawę rozpoczyna w Kolombo, gdzie spróbuje ulicznych przysmaków z tysiąca straganów i odwiedzi jedną z najlepszych lankijskich restauracji. Nad oceanem pozna rybaków i podejrzy tradycyjne metody połowu ryb oraz kalmarów, zaś w rejonie Kandy odwiedzi plantacje herbaty i klasztor buddyjski. W każdym odcinku gospodyni programu przygotuje jedną potrawę, inspirowaną lokalnymi nurtami kulinarnymi, poznanymi przepisami i ciekawymi składnikami. Z programu widzowie dowiedzą się na przykład, jak przygotować prawdziwe lankijskie curry i wspaniałe roti - naleśniki z korzennym nadzieniem.