Prawdziwa kuchnia żydowska - ryba po sefardyjsku
Polska 2012
Ronen jest mistrzem kuchni, urodził się w religijnej rodzinie w Izraelu. Przygotowuje charakterystyczne dla kuchni izraelskiej potrawy z dodatkiem przypraw.
Czas trwania:20 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Prawdziwa kuchnia żydowska - ryba po sefardyjsku w telewizji
Opis programu
Wokół kuchni żydowskiej narosło wiele mitów. W Polsce istnieje mnóstwo lokali oferujących żydowskie potrawy, a nie mających z takowymi nic wspólnego. Co jest tajemnicą prawdziwego żydowskiego smaku? Jaką potrawę wybrać i jak ją przygotować? Żydowska kuchnia musi być koszerna. Składniki potraw także muszą mieć certyfikat koszerności. Takiego certyfikatu nie ma jednak w Polsce żadna restauracja ani kawiarnia, mimo że zwą się żydowskimi. Wyjątek stanowią kuchnie istniejące przy gminach żydowskich. Ronen jest mistrzem kuchni, urodził się w religijnej rodzinie w Izraelu. Przygotowuje smakowite potrawy z dodatkami przypraw charakterystycznych dla kuchni izraelskiej. Kiedy do Polski przyjechała na koncertgwiazda muzyki pop Madona, zażyczyła sobie kuchni koszernej i właśnie Ronen był jednym z kucharzy przyrządzającym dla niej potrawy. Jak smakuje ryba po żydowsku?