Prawosławna kuchnia

Polska 2015

Reportaż opowiada o idei serwisu kuchnia.cerkiew.pl, o spotkaniach z tradycją oraz o chęci zachowania jej w nowej, elektronicznej formie.

Czas trwania:19 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Dokument/Reportaż

Prawosławna kuchnia w telewizji

Opis programu

Moda na gotowanie wciąż trwa. Fascynację Polaków gotowaniem wykorzystują dziennikarze serwisu cerkiew.pl. Przypominają dawne tradycje żywieniowe prawosławnych mieszkańców Podlasia. Co to są hałuszki, wareniki, korowaj, dziś wiedzą tylko starsi mieszkańcy. Młodzież więcej wie o lasagne albo pizzy. Właśnie dlatego powstał serwis kuchnia.cerkiew.pl, w którym w formie filmowej są prezentowane tradycyjne potrawy prawosławnych mieszkańców Podlasia. Nagrania zostały zrealizowane w prywatnych domach. Dzięki temu można nie tylko poznać przepis, ale także zobaczyć obecnie wielką rzadkość: piec chlebowy. Przpisy pojawiły się w sieci niedawno, a już mają po kilka tysięcy odsłon i to z całej Polski. Szczególne zainteresowanie budzi przepis na chleb na zakwasie i ciasto marcinek. Częste odwiedziny serwisu zachęciły jego twórców do dalszych kulinarnych podróży po podlaskich wsiach. Tym razem wyprawa pod hasłem: kuchnia białoruska, dalej w planach są kuchnie ukraińska i łemkowska. Reportaż opowiada o idei serwisu, o spotkaniach z tradycją i chęcią zachowania jej w nowej, elektronicznej formie.