Przystanek slow food

Polska 2024

Bohaterami odcinka będą Zofia Żyła i Koło Gospodyń Wiejskich z Błońca. Pokażą, na czym polega właściwa uprawa truskawek, a w szczególności walory smakowe odmiany buskiej faworytki.

Reżyseria:Michał Bandurski

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Przystanek slow food w telewizji

Galeria

Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Przystanek slow food - Program
  • Jacek Szklarek

    Prowadzący

  • Jacek Szklarek

    Scenariusz

  • Michał Bandurski

    Reżyseria

Opis programu

Magazyn o niezwykłych ludziach, ocalających tradycyjne produkty i potrawy, którzy poznali prawdziwy smak życia, gdy zdecydowali się żyć świadomie, zwolnić i spędzać więcej czasu wśród natury. To także opowieść o wyjątkowych zakątkach regionalnej Polski, do których warto dotrzeć, by poznać piękną, (po)wolną Polskę i prawdziwy smak życia. Busko najczęściej kojarzy się nam jako najbardziej znane uzdrowisko w województwie świętokrzyskim. Tutaj też w przeszłości uprawiano bardzo dużo owoców i warzyw. Mało kto jednak słyszał o niezrównanej w smaku wiśni nadwiślance, śliwce szydłowskiej czy też o zniewalającej smakiem buskiej truskawce faworytce. Naszą bohaterką będzie Pani Halina Mazur i Koło Gospodyń Wiejskich w Ruczynowie. Pokażemy, na czym polega właściwa uprawa truskawek, a w szczególności walory smakowe odmiany buskiej faworytki. Przygotujemy sporo deserów inspirowanych truskawką, jak tarta, śmietanowy tort truskawkowy czy też pancake'ki z bitą śmietaną i truskawkami. W tych słodkich wyzwaniach naszym przewodnikiem będzie słynny warszawski cukiernik, Mariusz Szadkowski.