Rybna kolacja Jamiego

Jamie's Fish Suppers, Wielka Brytania 2010

Oliver rozpoczyna kolejną rewolucję żywieniową, która ma na celu rozpropagowanie przygotowywania posiłków z ryb, które są źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3.

Czas trwania:55 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Rybna kolacja Jamiego w telewizji

Opis programu

Sympatyczny i popularny szef kuchni często angażuje się w różne społeczne akcje. W swoim najnowszym programie Jamie dzieli się z widzami doświadczeniem i radami, chcąc zachęcić do wykorzystywania w kuchni ryb i owoców morza. Rybna dieta ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka i gwarantuje jego prawidłowy rozwój oraz funkcjonowanie. Jamie Oliver ma na celu przekonać widzów do częstszego przygotowywania potraw z różnych gatunków ryb i owoców morza. Prowadzący zwraca również uwagę na problem nadmiernych połowów, ale też działalność przemysłową stanowiącą dodatkowe zagrożenie dla morskiej fauny. Niezwykły materiał w połączeniu z szokującymi danymi statystycznymi pozwala poczuć skalę projektu. Produkcja, która była kręcona na pełnym morzu na łodzi Jamiego, przy udziale specjalnej ekipy operatorów wykorzystujących najnowsze technologie, jest prawdziwą ucztą dla widzów. W programie zobaczymy także Tooni Mahto - specjalistkę w dziedzinie biologii morskiej i oceanografii, instruktorkę nurkowania, prezenterkę programów telewizyjnych o tematyce morskiej i nurkowej, która zaprezentuje inne, niż tylko gastronomiczne spojrzenie na ryby i kwestie z nimi związane. "Rybna kolacja Jamiego" okazała się przełomowym programem, który zwrócił uwagę Brytyjczyków na konieczność zmiany przyzwyczajeń żywieniowych i udowodnił, ze dostęp do świeżych ryb jest stosunkowo łatwy. Jamie Oliver rozpoczyna kolejną rewolucję żywieniową, która ma na celu rozpropagowanie codziennego przygotowywania posiłków z mięsa ryb, które jest przede wszystkim źródłem pełnowartościowego białka i kwasów tłuszczowych omega-3