Smak tradycji

Polska 2018

Program kulturalno-kulinarny o polskich tradycjach świątecznych. Autorzy objaśniają symbolikę gestów, zachowań i potraw. Przekazywane z pokolenia na pokolenie rytuały są elementem polskiej tożsamości.

Czas trwania:19 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Dokument/Cykl reportaży

Smak tradycji w telewizji

  • Iwona Klorek

    Autor

  • Joanna Ficińska

    Autor

Opis programu

Po niedzieli wielkanocnej spędzonej w gronie rodzinnym przeważnie na jedzeniu, nadchodził dzień harców i swawoli poniedziałek zwany niegdyś Dniem św. Lejka. Źródeł lanego poniedziałku trzeba szukać już w czasach prasłowiańskich. Od XIV w. Kościół usilnie zabraniał oblewania się wodą, a mimo to zwyczaj ten przetrwał do dziś. Skąd pochodzi nazwa śmigus - dyngus? Dlaczego krakowski Emaus obchodzony jest właśnie w wielkanocny poniedziałek? Na czym polegała Rękawka, bez której nie mógł obejść się wielkanocny wtorek? Co podawano na stół podczas licznych odwiedzin gości w drugi i trzeci dzień świąt (bo niegdyś Wielkanoc trwała od niedzieli do wtorku). Na te i inne pytania odpowiedzi poszukają jak zwykle: Hanna Szymanderskai Marek Zając.