Smakuj świat z Pascalem
Polska 2014
Pascal zwiedza najbardziej zróżnicowany kulinarnie kraj Ameryki Środkowej - Meksyk. Odwiedza targ na prowincji jak i stolicę państwa, gdzie przygotuje guacamole.
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny
Galeria
Pascal Brodnicki
Prowadzący
Opis programu
Pascal zwiedza najbardziej zróżnicowany kulinarnie kraj Ameryki Środkowej –Meksyk. Na początku podróży kieruje się na prowincję, gdzie na wiejskim targu uczy się robić empanadas - tortille z dodatkiem mięsa, sera i kwiatów dyni. Miejscowe kucharki są pod wrażeniem zarówno umiejętności kulinarnych Pascala, jak i jego… wzrostu. Adorowany Pascal czuje się jak ryba w wodzie, postanawia zaimponować klientom targu własnym przepisem na chilli con carne. Typowo meksykańska potrawa z wołowiny i pomidorów zyskuje ogromne uznanie. Pascal nie spoczywa na laurach i postanawia pokazać - tym razem mieszkańcom stolicy - jak się robi guacamole. Odbywa się to w niewielkiej miejskiej restauracji. Pascal bierze udział w konkursie na "szybkie krojenie pomidora". Jego rywalem jest kucharz ze stoiska z tortillą. A wynik? Zdecydowanie remis. Pascal - niestrudzony kulinarny poszukiwacz - postanawia skosztować niezwykłej lokalnej przekąski. Tym razem na widelcu - escamoles - mrówcze jaja, zwane meksykańskim kawiorem. Choć przepis ten brzmi ciekawie, Pascal uznaje, że polskim widzom bardziej spodoba się pomysł na fajitas z kurczakiem. Danie to powstaje w przydrożnym rancho, jak zwykle w spartańskich warunkach. I jak zawsze - kończy się sukcesem. Pascal nie umie długo usiedzieć w jednym miejscu. Rusza do zapoteckiej wioski, gdzie gości w domu Indianki - pani Guadalupe. Pod jej czujnym okiem, Pascal uczy się robić niebieską tortille oraz prażyć ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada. To dobry pretekst, by dla gospodarzy przyrządzić pyszny deser. Oczywiście z czekoladowym sosem.