Smakuj świat z Pascalem

Polska 2014

Pascal zwiedza najbardziej zróżnicowany kulinarnie kraj Ameryki Środkowej - Meksyk. Odwiedza targ na prowincji jak i stolicę państwa, gdzie przygotuje guacamole.

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Smakuj świat z Pascalem w telewizji

Galeria

Smakuj świat z Pascalem - Program
  • Pascal Brodnicki

    Prowadzący

Opis programu

Pascal zwiedza najbardziej zróżnicowany kulinarnie kraj Ameryki Środkowej –Meksyk. Na początku podróży kieruje się na prowincję, gdzie na wiejskim targu uczy się robić empanadas - tortille z dodatkiem mięsa, sera i kwiatów dyni. Miejscowe kucharki są pod wrażeniem zarówno umiejętności kulinarnych Pascala, jak i jego… wzrostu. Adorowany Pascal czuje się jak ryba w wodzie, postanawia zaimponować klientom targu własnym przepisem na chilli con carne. Typowo meksykańska potrawa z wołowiny i pomidorów zyskuje ogromne uznanie. Pascal nie spoczywa na laurach i postanawia pokazać - tym razem mieszkańcom stolicy - jak się robi guacamole. Odbywa się to w niewielkiej miejskiej restauracji. Pascal bierze udział w konkursie na "szybkie krojenie pomidora". Jego rywalem jest kucharz ze stoiska z tortillą. A wynik? Zdecydowanie remis. Pascal - niestrudzony kulinarny poszukiwacz - postanawia skosztować niezwykłej lokalnej przekąski. Tym razem na widelcu - escamoles - mrówcze jaja, zwane meksykańskim kawiorem. Choć przepis ten brzmi ciekawie, Pascal uznaje, że polskim widzom bardziej spodoba się pomysł na fajitas z kurczakiem. Danie to powstaje w przydrożnym rancho, jak zwykle w spartańskich warunkach. I jak zawsze - kończy się sukcesem. Pascal nie umie długo usiedzieć w jednym miejscu. Rusza do zapoteckiej wioski, gdzie gości w domu Indianki - pani Guadalupe. Pod jej czujnym okiem, Pascal uczy się robić niebieską tortille oraz prażyć ziarna kakaowca, z których powstaje czekolada. To dobry pretekst, by dla gospodarzy przyrządzić pyszny deser. Oczywiście z czekoladowym sosem.