W kotle historii

Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?, Polska 2024

Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Wspaniałości przygotowane przez księcia na cześć cesarza nie miały sobie równych. Autorzy programu poszukują informacji, jak mogła wyglądać dyplomacja kulinarna w 1000 r.

  • Czas trwania: 25 minut, Gatunek: Program publicystyczny
  • Reżyseria: Jerzy Grabowski
  • Prowadzący: Łukasz Modelski

W kotle historii w telewizji

ZwińRozwiń

Multimedia

Prowadzący

  • Łukasz Modelski

Twórcy

  • Jerzy Grabowski Scenografia
  • Jerzy Grabowski Reżyseria
  • Łukasz Modelski Scenariusz

Opis programu

ZwińRozwiń

Thietmar z Merseburga i Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III po królewsku. Wspaniałości przygotowane przez księcia na cześć cesarza nie miały sobie równych. Żaden z kronikarzy nie uznał za stosowne opisać menu cesarsko-książęcych uczt. Autorzy programu poszukują informacji, jak mogła wyglądać dyplomacja kulinarna w 1000 r.

Zarówno współczesny wydarzeniom Thietmar z Merseburga, jak i piszący później Anonim zwany Gallem są zgodni co do tego, że Bolesław Chrobry przyjął Ottona III co najmniej po królewsku. Wspaniałości przygotowane przez księcia na cześć cesarza podobno nie miały sobie równych. Żaden z kronikarzy jednak nie uznał za stosowne opisać menu cesarsko - książęcych uczt. Czy górę wziął trwający właśnie Wielki Post, czy dworski ceremoniał? Jak mogła wyglądać dyplomacja kulinarna w roku 1000? Szukamy możliwych dań przy niedostatku źródeł.

Komentarze

Skomentuj
  • the bil (gość)

    da sie oglądać, ale dlaczego dzisiaj nie było odcinka?

    01.05.2022 23:07
  • Ag (gość)

    Bardzo lubię ten program. Spisuję niektóre przepisy, bo dania według nich są na prawdę smaczne i inne, niż we współczesnych książkach kucharskich. Bigos z jałowcem i wędzoną papryką z kiełbaskami jest pyszny.

    24.04.2022 13:30
  • Aneta (gość)

    Świetny program. I wyjątkowy kucharz

    30.01.2022 12:21
  • Bożena (gość)

    Uwielbiam wszystkie programy Łukasza Modelskiego. Oglądałam Kuchnię Jagiellonów, Kuchnię żydów polskich - super informacje historyczne, fascynującą Kuchnię Dwudziestolecia i oczywiście W kotle historii. Z dużą przyjemnością obecnie oglądam powtórki. Duża wiedza i kultura Gospodarza. Inspirujące wskazówki kulinarne i informacje o dawnych książkach kucharskich. Niecierpliwie czekam na książki z programów. Kuchnia, szczególnie dawna i regionalna jest moją życiową pasją. Mam ogromną bibliotekę kulinarną, trudno mnie zaskoczyć, ale p. Modelskiemu wielokrotnie się to udało. Ale rozumiem, że większości polaków wystarczy schabowy.

    23.01.2022 10:47
  • Świetny program, ale jak widac po innych komaentarzach nie dla wszystkich. Pan "jac" pewnie chetniej ogląda ambitniejsze dzieła, jak na przykład Love Island... (gość)

    pa

    26.12.2021 16:08
  • jac (gość)

    Ten gość. pomimo czarnych rękawic na łapach to powinien na łeb założyć równie czarną pończochę. Hej. Czasem to oglądam , dla jaj bo mam power na następy tydzień. A może przepis na bułkę tartą po francusku:)

    12.12.2021 13:57
  • jac (gość)

    Ten pan to tak smędzi, że aż strach! Mój przyjaciel kucharz amator to by go w łyżce wody utopił na pierwsze śniadanie. Smacznego

    28.11.2021 14:12

Dodaj komentarz

    Ocena społeczności: - Głosów: 0

    Hity dnia

    Wszystkie hity »

    Logowanie

    Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

    ×