Wiem, co jem

Polska 2014

W kolejnych odcinkach programu prowadząca wskaże widzom, jak rozpoznać rzeczywiście zdrową i odżywczą żywność znajdującą się na półkach sklepowych i obnaży chwyty specjalistów od marketingu i reklamy.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn

Wiem, co jem w telewizji

Twórcy

  • Katarzyna Bosacka

    Prowadzący

Opis programu

Kolejny sezon "Wiem, co jem" to jeszcze bardziej dociekliwa Katarzyna Bosacka. Znowu pójdzie z widzami na zakupy i przyprawi o drżenie rąk niejednego nieuczciwego producenta żywności. Każdy konsument znajdzie w programie coś dla siebie. Mięsożercy dowiedzą się m.in. czy drób w Polsce jest zdrowy, czy raczej faszerowany antybiotykami i hormonami. Co kryje się w tanich pasztetach z puszki? Poszukamy też najlepszej na rynku kiełbasy i szynki oraz zastanowimy się, dlaczego w wędlinach jest tyle chemii. Kilka porad znajdą też miłośnicy nabiału. Kasia Bosacka sprawdzi, które mleko wybrać? Czy to od polskich krów jest czyste i przebadane i czy możemy je bezpiecznie pić? Kasia podpowie, jak wybrać dobry biały ser i przebada, ile prawdziwego twarogu znajduje się w smakowych smarowidłach do chleba. Czy serek dla dzieci rzeczywiście wzmocni kości, jak obiecują reklamy? Jarosze też się nie zawiodą - weźmiemy pod lupę ryby, żeby sprawdzić, czy te hodowlane w ogóle mają jeszcze jakieś wartości. Czy to prawda, że w ich mięsie są metale ciężkie? I co oprócz ryby znajdziemy w rybnej puszce czy paście? Kasia Bosacka weźmie pod lupę też jajka - czy warto kupować te ekologiczne? Czy faktycznie są lepsze od fermowych, czy to tylko kwestia naszego sumienia? Które jajka mają najmniej cholesterolu? Jak rozpoznać zepsute, jak ugotować je na miękko, i jak nie przypalić jajecznicy? "Wiem, co jem" podpowie także tym, którzy są wiecznie na diecie. Pochylimy się nad wyborem płatków śniadaniowych, zbadamy, ile mają cukru. Jak podrasować owsiankę, żeby było nie tylko zdrowo, ale i smacznie? Jak wybrać dobre musli? Czy zapomnieliśmy o kimś? Sprawdźcie!

Powiązane artykuły