Włoskie przepisy z River Cafe

River Cafe Cookbook, Wielka Brytania 1998

Wizyta w kuchni, którą dowodzą Rose Gray i Ruth Rogers. Gospodynie zdradzają wyśmienite przepisy na włoskie specjały doskonałe na jesienne dni.

Czas trwania:30 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Włoskie przepisy z River Cafe w telewizji

Opis programu

Czy wiecie, gdzie swoją karierę rozpoczęli Jamie Oliver, Ed Baines i Hugh Fearnley-Whittingstall? W River Cafe, londyńskiej restauracji specjalizującej się w kuchni włoskiej. Restaurację, otwartą w 1987 roku, prowadzą Rose Gray i Ruth Rogers. Lokal został zaprojektowany przez męża Ruth i znajduję się w starym składzie olejów Duckhams nad brzegiem Tamizy. River Cafe to restauracja, której menu wprowadziło do Londynu włoską kuchnię wraz z wielkim wyborem włoskich win. Miejsce słynie z otwartej kuchni i miłej atmosfery a przede wszystkim ze smakowitych dań. Potrawy w karcie nieustannie się zmieniają, dla właścicielek najważniejszą rzeczą jest sezonowość i czerpanie pełnymi garściami z możliwości, które dają zmieniające się pory roku. Obydwie panie zapytane o to, co w jest najważniejsze w prowadzeniu restauracji powtarzają: "Zaopatrzenie, zaopatrzenie i jeszcze raz zaopatrzenie". W 1998 roku River Cafe została nagrodzona gwiazdką Michalina. Seria "Włoskie przepisy z River Cafe" to smakowita wizyta w kuchni, którą dowodzą Rose Gray i Ruth Rogers. W programie zdradzają wyśmienite przepisy na włoskie specjały doskonałe na jesienne dni. Już w pierwszym odcinku przygotują rewelacyjne makarony, które według włoskiej tradycji zjada się na przystawkę. Tematem przewodnim kolejnego odcinka są ryby, na talerz trafi m.in. grillowany okoń morski, spaghetti z krabami, żabnica i dorsz. Gospodynie programu zdradzą receptury na risotto, dziczyznę, różnego rodzaju mięsa i warzywa... Na sama myśl ślinka cieknie... Rose Gray i Ruth Rogers są autorkami 6 książek kucharskich, które odniosły ogromny sukces.