"Komisarz Mama" [RECENZJA]. Paulina Chruściel kradnie show w nowym serialu Polsatu! Będzie HIT? Oceniamy cały 1. sezon!

Na antenie telewizji Polsat właśnie zadebiutował nowy serial pt. "Komisarz Mama". 8-odcinkowa produkcja, która oparta jest na licencji serialu "Candice Renoir", który we Francji doczekał się aż 8 sezonów, zapowiada się na powiew świeżości w polsatowskiej ramówce. Warto obejrzeć "Komisarz Mamę"? Za nami cały 1. sezon, więc sprawdźcie naszą recenzję!

Multimedia

"Komisarz Mama" odcinek 1 - premiera w środę, 3 marca, o godzinie 21:05 na antenie Polsatu

"KOMISARZ MAMA" - RECENZJA

Telewizja Polsat wciąż próbuje i szuka swojego nowego serialowego hitu. "Zawsze warto" doczekało się tylko dwóch transzy, a widzowie stacji ze słoneczkiem w logo wciąż najchętniej sięgają po produkcje znane i od lat lubiane, z "Przyjaciółkami" na czele. To jednak nie zniechęca dyrektor programowej Polsatu, Niny Terentiew, która wierzy, że ściągnięcie przed telewizory nowych widzów jest możliwe. Podczas gdy TVN celuje w kolejne kryminały, tak Polsat pragnie przyciągnąć do siebie widzów spragnionych komediowych doznań i "Komisarz Mama" może okazać się dla nich naprawdę ciekawą propozycją.

"Komisarz Mama" to serial łatwy, prosty i przyjemny. Widz nie powinien oczekiwać po tej produkcji skomplikowanych zagadek kryminalnych, lecz niezobowiązującej rozrywki i bohaterki, której trudno nie lubić, chociaż momentami metody działań pani komisarz Marii Matejko (Paulina Chruściel) wołają o pomstę do nieba, a niektóre rozwiązania fabularne dyskwalifikują całość jako poważny kryminał. Tyle, że serial aż takich ambicji nie miał. Tutaj kryminalne podłoże jest wyłącznie pretekstem do kompletnie innej historii.

To przede wszystkim opowieść o kobiecie, która musi odnaleźć się w męskim świecie i niemal na każdym kroku udowadniać swoją wartość. Tutaj ogromne ukłony należą się Paulinie Chruściel, która zwyczajnie "robi robotę" i po seansie 8. odcinków nie wyobrażam sobie nikogo innego w tej roli. Chruściel jest nie tylko bezbłędna, ale wręcz bawi się swoją rolą, robi show i kradnie każdą scenę dla siebie. Świetny jest też Wojciech Zieliński, przy okazji tworząc najbardziej nieoczywistego bohatera w całym serialu. Przy koncercie tej dwójki niestety nikną pozostali bohaterowie, których charakterystyka jest jedynie lekko zarysowana, a czasami wręcz są potraktowani tak stereotypowo, że aż oczy bolą.

Maria Matejko po latach przerwy wraca do pracy w policji! Maria wda się w romans z młodszym sąsiadem? Zobacz więcej

Zagadki kryminalne prezentowane w kolejnych odcinkach są dość zróżnicowane i w większości ciekawe, chociaż tak naprawdę najbardziej interesujące są rozwijające się relacje pomiędzy poszczególnymi bohaterami. Stan, w jakich ich zastajemy w 1. odcinku, szybko ulegnie zmianie i okaże się, że za niektórymi z nich kryją się intrygujące historie oraz połamane życiorysy. Pierwsze wrażenie może okazać się dość mylące.

"Komisarz Mama" to serial, który sprawia wiele radochy podczas seansu. Fabularną obyczajówkę w ciekawy sposób wymieszano z kryminałem i dodano do tego szczyptę komedii. Dobrze się to ogląda i właściwie po obejrzeniu pierwszego sezonu mogę powiedzieć, że czuję jedno - ogromny niedosyt. Te 8 odcinków wygląda w zasadzie jak wstęp do całej opowieści, więc trzymam kciuki za oglądalność i kolejną odsłonę "Komisarz Mamy". Szkoda byłoby zmarnować taki potencjał.

Ocena: 6/10

Krzysztof Połaski
krzysztof.polaski@telemagazyn.pl

Recenzja została pierwotnie opublikowana 3 marca 2021 roku.

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • Piotras (gość)

    Sam serial jest nudny jak flaki z oleju. Nie wiem kto napisał scenariusz, ale to chyba jakieś żarty. Podoba mi się główna bohaterka i nic więcej.

    04.04.2021 21:05
  • Tony (gość)

    Obsada fajna, sami moi ulubieni aktorzy, i to wszystko, obejrzałem 8 odcinków i gdyby to nakręcono u wielkiego fana disco polo, jakim jest niewątpliwe Jacek Kurski, to jeszcze bym to zdzierżył, ale wydaje mi się że Polsat stać na lepszą produkcję, i jaki to jest gatunek? bo nie dramat, ani kryminał, ani komedia, ani serial familijny, nie wiem gdzie go sklasyfikować :( pozdrawiam miłośników dobrych seriali

    27.03.2021 09:23
  • Ola (gość)

    Słabiutko, wytrzymałam do pierwszej reklamy. Wszyscy aktorzy świetnie dobrani, oprócz głównej bohaterki.

    07.03.2021 08:51
  • Marysia (gość)

    No, no. Chyba to jakiś wybitny serial oskarowy , skoro budzi takie emocje.

    04.03.2021 19:49
  • Emerytka (gość)

    A Ty Gwiazdko dalej swoje. Absolutnie nie uważam, że inni nie mają prawa do swojego zdania. Ja też. I nikogo nie atakuję. Jeżeli tak to przyjmujesz trudno. Kończę już. Zajmę się wnukami.

    04.03.2021 18:52
  • Gwiazdka (gość)

    Emerytko ty masz pretensję o to że ktoś nie zgadza się z twoim zdaniem i nie krytykuje Pauliny. Sama piszesz że każdy ma swoje zdanie, ale najwidoczniej w twoim mniemaniu musi to być takie samo zdanie jak twoje. Zrozum w końcu że nie wszyscy myślą tak jak ty!

    04.03.2021 18:04
  • Emerytka (gość)

    Gwiazdeczko, okularki by się przydały, ale nie mnie. Trzeba poczytać komentarze ze zrozumieniem a i matematyka by się przydała. Coś czuję, że mój login tak denerwuje. Hihi

    04.03.2021 17:03
  • Gwiazdka (gość)

    Emerytko, potrzebujesz też okularów. Jedna osoba napisała o tobie a widzisz jakby wszystkie komentarze dotyczyły ciebie. Może odpocznij od komputera i idź na spacer, wnukami się zajmij a nie głupoty pleciesz ;)

    04.03.2021 16:22
  • Emerytka (gość)

    A ja się dziwię jaką to burzę wywołałam swoją opinią. Tylko wyraziłam swoje zdanie. Mogę? Mogę. I nie komentowałam opinii innych, a tu nagle w komentarzach brak opinii o aktorce i marnym serialu tylko krytyka mojej skromnej osoby😂

    04.03.2021 15:55
  • Renia (gość)

    Paulina Chruściel jest super! „Sztuczna i bełkocze”??? Chyba jakaś zazdrosna koleżanka to pisze albo trolle konkurencji. Serial jest spoko, a Chruściel wymiata. I tyle w temacie

    04.03.2021 13:41
  • Dario (gość)

    Ja też uważam że Paulina robi robotę. Jest zabawna, ładna (może nawet za ładna do tej roli), gra lekko i nawet wzruszająco. Czepianie się że to nie oryginał jest bez sensu. Ja oglądam z przyjemnością

    04.03.2021 13:38
  • Kasiaa (gość)

    No więc ja też jestem fanką Candice Renoir ale uważam że Paulina Chruściel w tej roli jest MEGA. Można porównywać seriale ale to Maria Matejko to po prostu trochę inna postać, grana przez P.Paulinę rewelacyjnie. SZACUN!

    04.03.2021 13:36
  • Fanka Cecile (gość)

    Dobrze, że Cecile Bois nie widzi pani Pauliny Chruściel. Nie wiem czemu akurat ta aktorka? została wybrana do tej roli. Już Singielki nie dało się oglądać. Dobrze, że jest w pilocie taki pstryczek....

    04.03.2021 13:30
  • Emerytka (gość)

    Słuch mam dobry, wzrok też. A serialu na polsacie zgodnie z radą oglądać nie będę. Oglądam oryginał. Taka sytuacja....

    04.03.2021 13:19
  • Ona (gość)

    Janek, można oglądać na Ipli, 1 odcinek powinien być już za darmo ;)

    04.03.2021 07:19
  • Janek

    Oglądnąłem pierwszy odcinek. Powiem tak: Od czasów Niani, Miodowych lat nie było tak dobrze zapowiadającego się serialu! Chętnie obejrzę drugi odcinek! PS. Szkoda, że nie ma powtórki w innej godzinie. Z racji pracy nie każdy będę mógł obejrzeć. A w niedzielę POLSAT2 i to z 2-tygodniowym opóźnieniem nie zawsze pasuje.

    04.03.2021 05:46
  • Jagoda (gość)

    Uwielbiam Panią Paulinę Chruściel Świetna aktorka, szczególnie lubię jej poczucie humoru. Z przyjemnością będę ją oglądała w nowej roli.

    04.03.2021 00:17
  • Karłowice (gość)

    Jestem fanką Candice Renoir. Moim zdaniem zdecydowanie lepszy jest oryginalny francuski serial.Cecile Bois jest nie do podrobienia!

    03.03.2021 23:23
  • Pola (gość)

    Emerytko - zdecydowanie trzeba zwiększyć głośność, gdy się ma problemy ze słuchem. Ja nie mam i słyszałam wszystko bardzo dobrze :) Ewentualnie po prostu przełączyć, gdy coś się nie podoba. Również jestem fanką oryginału i moim zdaniem p. Paulina wniosła dużo lekkości i świeżości, więc niecierpliwie czekam na kolejne odcinki.

    03.03.2021 23:09
  • Gosc (gość)

    Pani Emerytka jeśli słyszy bełkot to może tv trzeba głośniej dac? Albo w ogóle tv odpuścić?

    03.03.2021 22:48
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×