KONKURS "Najlepsze sałatki na lato"! Wygraj zaproszenia do Pizza Hut!

Specjalnie dla wszystkich fanów Baru Sałatkowego, Pizza Hut przygotowała nowe, letnie smaki. Weź udział w konkursie i wygraj zaproszenia! Przyjdź, spróbuj i rozkoszuj się bogatą w witaminy owocowo - warzywną ucztą!

Multimedia

Od lipca w goszczącym od ponad 20 lat w ofercie restauracji Pizza Hut Barze Sałatkowym pojawią się zupełnie nowe i soczyste smaki. Znajdziesz tam owoce z całego świata, dostarczane przez lokalnych dostawców. Dla chcących zachować linię doskonałym wyborem będzie sałatka z wysokobiałkowego ananasa, soczystego kiwi i egzotycznego melona. Dla amatorów słodkości idealnym rozwiązaniem będzie owocowa kombinacja w połączeniu z wyśmienitym, sosem czekoladowym. Niekończące się możliwości komponowania powodują, że Bar Sałatkowy jest idealnym rozwiązaniem zarówno na popołudnie z przyjaciółką, jak i biznesowy lunch. Zacznij od zielonej bazy, dodaj ulubione składniki i sos, który połączy smaki, a na deser wybierz bombę owocowo-wiataminową, która doda energii na cały dzień!

W związku z promocją Baru Sałatkowego, Pizza Hut i Telemagazyn.pl mają dla Was konkurs, w którym do wygrania są zaproszenia do Nowego Baru Sałatkowego restauracji Pizza Hut (do wykorzystania do 1 września 2014 r.)!

Co zrobić żeby wygrać?

Wystarczy zarejestrować się ==== w naszym serwisie i w komentarzu pod tym tekstem odpowiedzieć na pytanie:

Jaka jest Twoja ulubiona letnia sałatka? Podziel się z nami przepisem.

Na odpowiedzi czekamy od 6.08.2014 r. od godz. 14.00 do 13.08.2014 r. do godz. 23:59:59. Odpowiedzi osób niezarejestrowanych w serwisie nie będą brały udziału w konkursie.

Najlepsze i najoryginalniejsze przepisy zostaną nagrodzone: Miejsce I – 10 zaproszeń do Nowego Baru Sałatkowego Miejsce II – 7 zaproszeń do Nowego Baru Sałatkowego Miejsce III – 5 zaproszeń do Nowego Baru Sałatkowego

Jedno zaproszenie ma wartość 15 zł i jest do wykorzystania we wszystkich restauracjach Pizza Hut z obsługą kelnerską w Polsce codziennie do 1 września 2014 r.

Szczegółowy regulamin konkursu znajduje się tutaj.

Komentarze

Skomentuj
  • martabiadun@...

    moja ulubiona sałatka letnia składa sie z 3 gniazd makaronu tagliatele (ale moze byc dowolny) pól szkłanki soczewicy, papryki czerwonej, żółtej, szczypioru, cukinii, sera feta lub mozzarella, ziól i ząbka czosnku do smaku soczewice gotujemy zgodnie z przepisem, makaron musi byc all dente cukinie podduszamy na parze ok 2minut z ziołąmi prowansalskimi, opcjonalnie papryke tez ale moze byc swiezutka :) papryke kroimy w kostke po poółowie z kazdego koloru, wszystko mieszamy, dorzucamy szczypiorek ok 3/4 pęczku. ser pokrojony w kostkę. nastepnie doprawiamy do zmaku drobno posiekany czosnkiem, bazylia, pieprzem ziołowymm i rozmarynem, odrobina pieprzu czarnego oliwa extra virgin i gotowe. lekka pożywna kolorowa lenia :) pychota :)

    14.08.2014 07:31
  • fifibezon@...

    Letnia sałatka to sałatka na kaca! Garść szpinaku (Każdy zielony liść jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy C i siarki) mieszamy z korniszonami (witamina A, żelazo, potas, witamina K, wapń i mangan). Dodajemy jabłko oraz marchew, co oczyści organizm. Dla odważnych imbir oraz pieprz. Przydatne będą również grzanki z pieczywa pełnoziarnistego. RADA: przygotuj ją dzień przed imprezą :P

    13.08.2014 23:58
  • sylwiaagatarudnicka@...

    Moje sałatki to wynik szalonego eksperymentu. Kiedy wyjdzie coś pysznego, to cieszę się niczym dziecko ;). Z takiego mixu wyszła sałatka owocowo-warzywna. Powiedzmy, że jej robocza nazwa to SAŁATKA TELEMAGAZYNOWA :) w sam raz na południa z serialem.

    250 g pomidorów koktajlowych lub migdałowych, przekrojonych na pół 100 g borówek amerykańskich 50 g mieszkanki pestek (słonecznik, dynia, pinia) 3 kiwi, pokrojone na plastry 3 nektarynki, pokrojone na plastry 2 avocado, pokrojone na plastry 1 marchew, duża, starta 1 główka sałaty dębowej

    Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy gruboziarnistej (u mnie Dijon) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu naturalnego 1 ząbek czosnku, duży Sól morska i pieprz kolorowy do smaku

    Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.

    Sposób wykonania:

    Ziarna uprażyć na patelni bez oleju i odstawić aby ostygły. Sałatę umyć, wysuszyć, podrzeć na mniejsze części. Dodać owoce i warzywa, a na końcu posypać pestkami. Tuż przed podaniem polać sosem i delikatnie wymieszać.

    13.08.2014 23:42
  • rbajka@...

    Libańska sałatka z bobu w domowym chlebku pita

    4 porcje

    500 g surowego bobu ½ pęczka rzodkiewki ½ dużej czerwonej cebuli garść listków kolendry lub pietruszki (co bardziej lubicie, można dać jedno i drugie) 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej 2/3 łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta soli, pieprz czarny + do podania 4 chlebki pita

    Bób opłukać i ugotować (najlepiej na parze, wystarczy ok. 7-8 minut). Przelać zimną wodą i wyłuskać. Rzodkiewkę, cebulę i pietruszkę lub kolendrę pokroić drobno, wszystko razem umieścić w dużej misce. Połączyć składniki na sos, zalać sałatkę, wszystko razem wymieszać. Spróbować, ewentualnie doprawić. Odstawić do lodówki (warto przygotować wcześniej, nabiera smaku z czasem) lub od razu nakładać do pit

    Bób jest lepszy niż chipsy przed TV i lepszy niż popcorn w kinie ;)

    13.08.2014 23:32
  • charmed00@...

    Azja w sałatce Składniki: liscie szpinaku, 3/4 szklanki mandarynki z puszki, 1/4 szklanki marchewka pokrojona w zapalki, okolo 3 cm kawalek cebuka czerwona pokrojona w cienkie piorka, 1-2 lyzki Olej sezamowy, 1 lyzeczka sos sojowy, 1/4 lyzeczki sok z mandarynek, 3 lyzki ocet ryzowy, 1 lyzeczka czosnek w proszku, szczypta prazone ziarna sezamu, 1 lyzka

    Olej sezamowy, sos sojowy, czosnek, sok i ocet c wymieszac razem. Na talezu ulozyc liscie szpinaku, nastepnie cebulke, mandarynki i marchewke. Salatke polac dressingiem i posypac ziarnami sezamu. (Ja dodatkowo posypalam prazonymi platkami migdalow)

    13.08.2014 21:46
  • jutrzenkaaga@...

    Moja ulubiona letnia sałatka to:

    Grillowane Brzoskwinie z Bekonem w Maślankowym Dressingu

    Składniki: - 1/4 szklanki majonezu - 1/4 szklanki kwaśnej śmietany - 1/4 filiżanki maślanki - 2 łyżki posiekanej mięty - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki - 2 łyżki posiekanego szczypiorku - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - świeżo zmielony pieprz - 5 grubych plastrów boczku - 1/4 filiżanki brązowego cukru - 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne - 3 szalotki, pokrojone w okręgi - oliwa z oliwek - 4 dojrzałe brzoskwinie, pokrojone w ćwiartki

    Sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W małej misce wymieszaj majonez z kwaśną śmietaną, maślanką, miętą, pietruszką, szczypiorkiem i octem, dopraw solą i pieprzem i odstaw do lodówki.

    Wyłóż blachę pergaminem i ułóż na niej plastry boczku, następnie posyp je brązowym cukrem i pieprzem cayenne. Piecz przez ok. 25 minut, aż cukier się skarmelizuje, następnie pozostaw do wystygnięcia i pokrój bekon na mniejsze kawałki.

    W międzyczasie rozpal grill, bądź rozgrzej patelnię grillową. Posmaruj szalotkę oliwą z oliwek i dopraw ją solą i pieprzem. Opiecz cebulę na grillu, do czasu aż zmięknie i się zarumieni, przez ok 10 minut. Brzoskwinie również posmaruj oliwą i opiecz na grillu przez ok. 2 minuty.

    Do dużej miski wrzuć cebulę, brzoskwinie i boczek oraz dodaj maślankowy dressing. Sałatkę podawaj od razu.

    Smacznego!

    13.08.2014 19:30
  • leoniu@...

    Oh la la! Jakie elaboraty, jakie poezyje. U mnie będzie krótko - latem jem sałatki, bo zwykle się odchudzam. Używam do nich dużo cebuli lub czosnku - bo w czasie urlopu mogę sobie chuchać jak chcę (normalnie w pracy - szkoła - głupio mi się schylić nad dzieckiem i w ramach mówienia "jedynka, jedynka" katować jeszcze zapachem, którego nie zagłuszy żaden miętowy, reklamowany produkt).

    Dwa - latem mam zamiar odpocząć, niekoniecznie w kuchni, więc w przepisach brnę w banał.

    pomidor pokrojony w dużą kostkę cebula - w cieniutkie piórka sól, pieprz + oliwa z oliwek jak kto lubi można dodać odrobinę octu winnego lub balsamicznego (proporcjonalnie 1/3 ilości wlanej oliwy)...

    Tyle. Jak się ma męża, albo dziecko - to można mu kazać do tego zrobić czosnkowe, podpieczone bagietki.

    I jeszcze jedna rzecz, tak w bonusie - nie miesza się w sałatkach pomidora z ogórkiem, bo ogórek ma pewien enzym, który niszczy pomidorową witaminę c... Niedobrze, wakacje, a ja pedagogizuję.. Jest źle...

    12.08.2014 23:06
  • r.helt@...

    SAŁATY Z POMARAŃCZAMI to moja ulubiona sałatka na letnie orzeźwienie. Składniki:sałata roszponka, czerwona sałata karbowana, 2 pomarańcze, 1 awokado, 10 dag białego chudego sera, pęczek rzodkiewek. Wykonanie: Sałaty po umyciu i osączeniu porwać na kawałki. Awokado obrać ze skóry i po wyjęciu pestki pokroić w plasterki. Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki .Rzodkiewkę umyć i pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć wszystkie składniki kolejno je przekładając .Pokruszyć biały ser. Polać dressingem przygotowanym z 2 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu winnego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, pokrojona natka pietruszki, sól, pieprz.

    12.08.2014 22:58
  • regiomontana@...

    Tajska sałatka z ogórków - orzeźwienie z pazurem:)

    Składniki: - 3 duże, obrane ogórki, przekrojone wzdłuż, bez nasion, pokrojone następnie w średniej grubości plastry - 1/2 łyżki soli - 1/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki octu ryżowego - 2 drobno posiekane papryczki jalapeno, bez ziaren - 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki) - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ziemnych lub włoskich lub pecan)

    Pokrojone w plastry ogórki mieszam z solą i pozostawiam na pół godziny na sicie. Opłukuję zimną wodą, osuszam na papierowym ręczniku. W misce trzepaczką mieszam cukier z octem ryżowym do momentu gdy cukier się rozpuści. Dodaję ogórki, papryczki jalapeno oraz kolendrę/natkę pietruszki. Mieszam i posypuję posiekanymi orzeszkami. Sałatka wspaniale orzeźwia, a jednocześnie ostrość papryczek w połączeniu ze słodyczą i kwaskowością octu ryżowego z cukrem sprawiają, że sałatka nabiera życia i ogórek nie jest nudny:)

    12.08.2014 22:04
  • Montana (gość)

    Tajska sałatka z ogórków - orzeźwienie z pazurem:)

    Składniki: - 3 duże, obrane ogórki, przekrojone wzdłuż, bez nasion, pokrojone następnie w średniej grubości plastry - 1/2 łyżki soli - 1/4 szklanki cukru - 1/2 szklanki octu ryżowego - 2 drobno posiekane papryczki jalapeno, bez ziaren - 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry (lub natki pietruszki) - 1/2 szklanki posiekanych orzechów (ziemnych lub włoskich lub pecan)

    Pokrojone w plastry ogórki mieszam z solą i pozostawiam na pół godziny na sicie. Opłukuję zimną wodą, osuszam na papierowym ręczniku. W misce trzepaczką mieszam cukier z octem ryżowym do momentu gdy cukier się rozpuści. Dodaję ogórki, papryczki jalapeno oraz kolendrę/natkę pietruszki. Mieszam i posypuję posiekanymi orzeszkami. Sałatka wspaniale orzeźwia, a jednocześnie ostrość papryczek w połączeniu ze słodyczą i kwaskowością octu ryżowego z cukrem sprawiają, że sałatka nabiera życia i ogórek nie jest nudny:)

    12.08.2014 22:00
  • agnieszkarados@...

    Mnie ostatnio oczarowała sałatka z arbuzem :) Arbuz kroimy w kostkę, dodajemy fetę lub ser sałatkowy, pierś z kurczaka podsmażoną wcześniej też w kostkę, bazylię i miętę, można dodać oliwki. Świetnie na upały się sprawdza. Smacznego :)

    12.08.2014 21:22
  • kjtjkruk6@...

    Kiedy potrzebuję orzeźwienia nie ma chwili do stracenia dlatego awokado, zielone winogrono, fetę i ogórek zielony kroję. Dodaję miętę z oliwą łączę - i już sałatkę zajadam, z kostkami lodu lemoniadę sączę i dzięki Telemagazynowi z Wiadomościami się łączę :)

    12.08.2014 20:16
  • thund@...

    Jedna z moich ulubionych sałatek w okresie letnim to pomidor, ogórek, rukola z dość dużą ilością pieprzu i odrobiną soli, a do tego sos musztardowo-miodowy - od momentu gdy go spróbowałem został wpisany na listę faworytów.

    12.08.2014 15:52
  • asia19-9@...

    A ja w sałatkach wybieram podejście minimalistyczne! Różne rodzaje sałat, młode liście szpinaku, nasiona słonecznika, papryka, pomidor, plasterki jabłka i awokado. Jeśli mamy w towarzystwie mężczyzn, dla których sałatka to nie posiłek, dodajemy podsmażone piersi z kurczaka. A to wszystko skropione oliwą i UWAGA UWAGA najważniejszym składnikiem sokiem z granatu! Odkryłam go na wakacjach w Turcji i zakochałam się bez pamięci. Nadaje sałatce ten idealnie słodko - kwaśny posmak, który świetnie sprawdza się w letnie dni.

    12.08.2014 10:39
  • 40kilo@...

    Tak lubię sałatki, że mogłabym się żywić tylko nimi. Rzadko stosuję przepisy, bo lubię komponować składniki spontanicznie - według apetytu w danym dniu. Latem najczęściej jadam sałatki owocowe. Zastępują mi lody, ciasto i inne słodycze, za którymi nie przepadam. Moją ukochaną sałatką jest grecka, bo lubię ser feta. W moim domu do obiadu podaję ogromną miskę sałatki i zawsze wraca z jadalni pusta. :-) Dla mojej rodziny Bar Sałatkowy to Raj. Moglibyśmy przy nim stać godzinami i wyjadać sałatki prosto z pojemników. :)

    12.08.2014 08:09
  • carola9279@...

    Nie lubię spędzać dużo czasu w kuchnii i nie jestem mistrzem patelni, dlatego wybieram opcjonalnie proste przepisy. W upalne dni na pewno nikt z nas nie lubi stać nad kuchenką, gdy buchają w nas płomienie, dlatego wybieram salatkę na zimno. Jedynie trzeba rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, co nie pochłania dużo czasu. Lato to czas kiedy możemy pozwolić sobie na wszystko. Jednak tej sałatki nie należy powtarzać zbyt często, ponieważ jest dosyć kaloryczna. Zaczynamy od wyboru owoców. Ja wybrałam przeciwieństwa smakowe. Kwaśne i słodkie owoce to idealne, orzeźwiające połączenie. Myjemy i obieramy: truskawki, mango, pitaje j litchi. Kroimy je w kosteczki i wrzucamy do miski. Następnie, we wcześniej rozpuszczonej białej czekoladzie zatapiamy pianki marshmallows i dodajemy ulubione posypki. Każda pianka ma inny smak, do wyboru: cynamon, kardamon, uprażone płatki kokosowe, kolorową posypkę (czasem nawet złotą i srebną), rozgniecione pistacje, orzechy włoskie i orzechy pekan. Wszystko wrzucamy do miski z owocami. Żeby sałatka nie była za słodka, tworzymy lekką polewę. Do jogurtu naturalnego dodajemy miąższ z laski wanilii i szczyptę brązowego cukru. Wszystko polewamy, intensywnie mieszając, aby dotarło nawet na sam spód. Możemy nakładać na talerzyk. Ale to nie wszystko. Pewnie jedliście kiedyś czekoladę albo batonik z dodatkiem strzelającego cukru, który musował podniebienie. Znalazłam taki cukier w opakowaniu. Dodaje go jako posypkę. Oczywiście jest to przepis, który działa na moje kubki smakowe. Jeśli ktoś nie lubi tych owoców moze zamienić na jakiekolwiek inne, wedle gustu. Ja wybieram owoce sezonowe, a teraz najlepszym składnikiem są JABŁKA. Sałatka może wydawać się kosztowna, dlatego można pozostać przy owocach, piankach i czekoladzie. Smacznego! :)

    11.08.2014 20:59
  • mmoly@...

    Moją letnią sałatką jest "Śródziemnomorski powiew" czyli miszmasz warzyw na talerzu. Na duży talerz wędruje papryka czerwona (pocięta w paski), pomidorki (pocięte w ósemki), ogórek (w półplasterki),cebula (w półplasterki)oliwki kalamata z pestkami, kilka różyczek brokuła, łyżka marynowanych kaparów. Oraz zioła w proszku oregano, bazylia i tymianek. Wszystko ułożone na talerzu w mały bałagan polewam sosem (oliwa z oliwek, plus ocet winny biały, plus łyżka wina czerwonego wytrawnego i 2 łyżeczki jogurtu greckiego. Czasami dodaje także łyżeczkę miodu ) Mój warzywny "bałagan" polewam sosem....pychotka !!!!

    11.08.2014 16:23
  • IgraszkiLosuGosi (gość)

    Truskawkowy miszmasz sałatkowy z kujawskim

    2 sztuki sałaty rzymskiej Pęczek rzodkiewek 250 gr. truskawek 2 Filety z kurczaka 2 łyżki ziaren słonecznika ½ łyżeczki curry olej 1/5 łyżeczki octu

    Kurczaka posypujemy delikatnie curry i grillujemy na patelni grillowej po 5 minut z każdej strony. Kiedy mięso będzie już gotowe przekładamy go na talerz i zostawiamy na 15 minut aby soki równomiernie się w mięsie rozłożyły. Sałatę Rzymską myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki, układamy po kilka liści na 4 talerzach. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki tak samo truskawki. Układamy rzodkiewki i truskawki na sałacie. Mięso kroimy w paski lub kosteczkę i również układamy je na talerzach. Na suchej patelni prażymy przez chwilę ziarna słonecznika i już uprażonymi posypujemy sałatę. Dressing: 5 dużych truskawek gotujemy aż zmiękną na 2 łyżkach wody. Kiedy truskawki będą miękkie przecieramy je przez sitko, powstały sos zostawiamy do przestygnięcia. Sos truskawkowy mieszamy z olejem i 1/5 łyżeczki octu.

    Gotowym dressingiem polewamy sałatę na 5 minut przed podaniem.

    10.08.2014 18:05
  • Larimer

    "(Letnia Sałatka, której chętnie skosztują wszystkie) Dziady"

    Czas przygotowania to Czterdzieści i Cztery minuty przy założeniu że drżą Ci ręce

    i wszystko musisz dogłębnie przemyśleć. Jeśli nie to wystarczy 10 minut.

    Mała Improwizacja na temat składników: • Godziny z życia Gustawa - rozpaczy, miłości i przestrogi • Zastąp trzema łyżeczkami cytryny (tej, co puściła soki) • Trzy filiżanki - z wodą , siekaną pietruszką, ostatnia - z kus-kusem • Soli koniuszkiem palca szczyptę wrzucę z animuszem • Miłością i mądrością będzie posiekać: • Dwa ziemniaki, ogórka, mięty pęda i czosnku zęba • Dodaj zielonej cebulki, z oliwek oleja • Otrzymasz rząd dusz tak sytych jak żona Gordona Ramsaya

    Wielka Improwizacja na temat przygotowania: • Do wielkiej misy wysyp kus-kusa • Chlup-chlup'nij wodą o 100 stopniach Celsjusza • Wrzątek wessany przez kus-kus? To luz. • Trzepaczką połącz olej i z cytryny juice • Dorzuć czosnku i nie przestawaj trzepać • Dressing ten wylej na kus-kusa plecach • Nim przytomność stracisz dodaj też ziemniaki, • Ogórka, cebulkę, miętę, pietruszkowej naci.

    • Pomieszaj i nie popijaj mlekiem, • Bo kto nie był ni razu głodnym człowiekiem • Temu mój przepis nic nie pomoże.

    10.08.2014 16:13
  • cinnamonelf@...

    Ognista sałatka - sałata: rucola, roszponka i radicchio (lub miksu sałatkowego) - 3 rodzaje papryki: żółta, pomarańczowa i czerwona - pomidorki koktajlowe - cebulka dymka - makaron kolanka - pestki słonecznika - białe półwytrawane wino - 1 łyżka oliwy - ser parmezan - sól, pieprz Wszystko w dowolnych ilościach jak kto lubi:) 1. Ugotować makaron kolanka. 2. Na patelni podsmażyć papryki pokrojone w paski. 3. Podsmażyć na osobnej patelni cebulkę dymkę, 4. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą w jednym dużym naczyniu. 5. Sałatkę skropić winem i posypać serem.

    10.08.2014 14:56
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×