"Osiecka" [RECENZJA]. Serial o Agnieszce Osieckiej ma ogromny potencjał? Oceniamy nową produkcję TVP!

"Osiecka" to serial, który Telewizja Polska nazywa premierą roku. Nie ma czemu się dziwić, bo już na etapie realizacji produkcji wszyscy zdawali sobie sprawę z wagi projektu, nad którym pracują. W historii Agnieszki Osieckiej jest ogromny potencjał. Jak wyszło? Oceniamy pierwsze trzy odcinki serialu "Osiecka".

Multimedia

"OSIECKA" - RECENZJA

Agnieszka Osiecka to ikona polskiej kultury. Poetka, pisarka, reżyserka, autorka tekstów. Użyłbym stwierdzenia, że to postać, której przedstawiać nie trzeba, ale w tym momencie należy zadać sobie pytanie, czy dzisiejsi 18-latkowie w ogóle wiedzą, kim była Agnieszka Osiecka? No właśnie, odpowiedź może być bardzo rozczarowująca. Nowy serial TVP ma szansę to zmienić. W pierwszych odcinkach "Osieckiej" obserwujemy lata młodości autorki "Białej bluzki"; najpierw studia na Uniwersytecie Warszawskim, potem na łódzkiej Filmówce, jej wsiąkanie w środowisko artystyczne. Pierwsze epizody serialu dobitnie pokazują, że akcja serialu w reżyserii Roberta Glińskiego oraz Michała Rosy nie będzie kręcić się wokół twórczości Osieckiej, ale bardziej skupiać na burzliwych stosunkach poetki z mężczyznami. Szczególnie widać to w trzecim odcinku, gdy na ekranie pojawia się wielka miłość Agnieszki Osieckiej, Marek Hłasko (Jędrzej Hycnar) i wtedy akcja w końcu nabiera dynamiki.

Pierwsze odcinki "Osieckiej" są dość powolne i chociaż ich największą wartością jest ukazanie życia młodzieży w ciężkiej i nasiąkniętej społecznym konfidenctwem rzeczywistości Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej, to jednak nie mogę oprzeć się wrażeniu, że mnóstwo tutaj skrótowości. Trochę uwiera mnie "skakanie" twórców po wątkach z biografii Osieckiej, gdzie nie chodzi o ich dokładne wyeksponowanie, lecz zwyczajne odhaczenie.  Jestem ciekawy, jak scenariuszowo "Osiecka" będzie prezentować się w kolejnych odcinkach, aczkolwiek fakt, że tytułową bohaterkę grają dwie aktorki w wariancie starsza i młodsza, już z góry raczej wyklucza ewentualną kontynuację serialu. Przecież biografia Osieckiej jest na tyle bogata, że spokojnie twórcy mogliby przygotować wielosezonowy serial, który szerzej przybliżyłby widzom postać Agnieszki Osieckiej.

O ile boję się o scenariusz, tak spokojny jestem o obsadę. Eliza Rycembel w roli młodej Osieckiej jest świetna; dzięki niej ekranowa Osiecka jest kobietą z krwi i kości, buńczuczną, uczącą się życia oraz innych ludzi, która powoli odkrywa samą siebie i to, kim naprawdę jest. Furorę jako Marek Hłasko będzie robił Jędrzej Hycnar; student warszawskiej Akademii Teatralnej zaczyna właśnie mieć swoje pięć minut i możemy oglądać go w coraz większej ilości wartościowych produkcji. Widzowie z pewnością zwrócą uwagę na Oskara Borkowskiego, który wciela się w Zbigniewa Cybulskiego - podobieństwo robi wrażenie! Dodajmy do tego wspaniałą Barbarę Garstkę, która jako Elżbieta Czyżewska kradnie show! Mam nadzieję, że ta aktorka w końcu dostanie swoją szansę w filmie, bo jest prawdziwą aktorską petardą. Widziałem ją na deskach teatru, więc wiem, co mówię.

"Osiecka" to serial z ogromnym potencjałem, chociaż po projekcji pierwszych trzech epizodów obawiam się, że biografia Osieckiej zostanie potraktowana zbyt wyrywkowo. Pod względem scenografii, kostiumów czy obsady bardzo dużo rzeczy tutaj wygląda wręcz fantastycznie i chociaż momentami widać, że to typowo telewizyjna realizacja, a nie film fabularny w odcinkach, to potrafi wciągnąć i zaangażować widza. Boję się tylko, że "Osiecka" pójdzie podobną drogą co "Bodo", który nie do końca wycisnął z postaci Eugeniusza Bodo cały potencjał. Trzymam kciuki, aby "Osiecka" okazała się rzetelnym serialem o niebanalnej kobiecie i wielkiej artystce.

Ocena: 6/10

Krzysztof Połaski
krzysztof.polaski@telemagazyn.pl

Recenzja została pierwotnie opublikowana 25 grudnia 2020 roku.

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • ABC (gość)

    Ja również liczyłam na coś lepszego. Nie jestem specjalistką ale widzem, a to chyba o to chodzi, żeby nam się podobało. Uwielbiam piosenki Osieckiej i trochę się nią interesowałam. Uważam, że pomimo chaosu panującego w jej życiu, można było to po prostu lepiej nakręcić. Aktorki mniej podobne do głównej bohaterki od postaci drugoplanowych. Ciekawe podejście. Pierwsza niepodobna w ogóle, druga zniechęca nawet do oglądania.

    27.01.2021 13:35
  • ron (gość)

    Osiecka napewno była ładną kobietą o nietuzinkowej urodzie.Aktorki odtwarzające jej postać są brzydkie.

    24.01.2021 21:01
  • 55 (gość)

    Film OSIECKA nic ciekawego tylko jest pokazany że tylko pila i szła z każdym do łóżka. nie wiedziała co chce ja bym nie dała nagrać tego filmu o takiej matce bo bym się wstydził. Myślałam że ten film bardziej zostanie jpokazsny ej twórczość jak doszła do sławy A nie przez łóżko i za taty pieniądze jeździła za granicę e tamtych czasach. Jestem rozczarowany ty filmem płacą. Jest pokazany prawdziwy świat artystów jak się bawią

    10.01.2021 21:09
  • Iwona (gość)

    Nic tylko pija masakra. Tragedia nie powiedziałabym o niej że tak pila jak pijaczka

    10.01.2021 20:44
  • zola (gość)

    Serial "ożył" od 4 odcinka, to zasługa Popławskiej i Małeckiego!

    04.01.2021 12:09
  • aaa (gość)

    Na podsumowanie serialu należy jeszcze poczekać, ale pierwsze trzy odcinki robią wrażenie wprawek aktorskich przed uzyskaniem dyplomu! I jak zwykle koszmarne udźwiękowienie, czasami trudno zrozumieć dialogi. polska kinematografia nie może sobie poradzić od lat z dźwiękiem!

    04.01.2021 12:03
  • Uroczy serial do czasu... (gość)

    Świetna pierwsza Osiecka,pełna wdzięku,uroku-niesamowita!Następna aktorka w roli Osieckiej-nie do oglądania...

    03.01.2021 20:35
  • joe (gość)

    Irytuje mnie zarówno w "recenzji" jak w komentarzach czepialstwo i chciejstwo. Za mało dokładności?Dogłębne pokazanie i poszerzona analiza życia Osieckiej jest awykonalne a szczegóły życia Osieckiej to nie Crown. Twórcy skaczą i serial jest chaotyczny? bo takie było życie tej kobiety która sama nie była poukładana. Nawet romanse Osieckiej były jakieś takie mało romansowe, życie erotyczne jej się nie układało i nie ma z czego robić sensacji. Aktorka brzydka? Osiecka też nie była ideałem urody kobiecej. Aktorzy nie wznieśli się na wyżyny? Nie chciałbym oglądać Cichopek czy Jandy w roli Osieckiej albo Kondrata w roli Hłaski czy Zamachowskiego w roli Frykowskiego. Popławska też nie jest podobna ani urodziwa, ale nie w tym rzecz. Ten serial jest po to żeby ludzi zainteresować twórczością Osieckiej, a kto chce to znajdzie sporo biografii i artykułów jej poświęconych. Kto nie chce, nie musi oglądać żeby potem wybrzydzać i mędrkować.

    03.01.2021 13:27
  • Agnieszka (gość)

    Młoda aktorka super.

    01.01.2021 18:33
  • Rafał 92 (gość)

    Widziałem komentarze brzydzę się tymi osobami które obrażają aktorkę młodego pokolenia osobiśćie nie mówię że dobrzę znam poetkę komunistycznej Polski ale mi osobiśćie aktorka która gra główną rolę Osieckiej mi się naprawdę podoba ma szansę po przez ten serial zaistnieć na arenie aktorów Polski osobiśćie ja wolę filmy i seriale bardziej wojenne ale ten serial mi się spodobał mimo to że rzadko oglądam takie seriale o takiej tematyce wiem że inne osoby nie preferują tej aktorki na otwórczyni głównej roli w tym serialu sławnej poetki Osieckiej jak oglądają wiem że mamy wolność słowa i każdy może się wypowiedzieć na temat właśnie tego serialu o głównej otwórczyni ale mi nie pasuje ocena internałtów którzy oceniają aktorkę po wyglądzie że jest brzydka i nie nadaje się do serialu to jest bardzo niegrzeczne każdy ma urodę jeśli chodzi o to Bóg stworzył każdego równymi sobie każdy ma urodę na zakończenie chciałem powiedzieć że mi osobiśćie się bardzo podoba aktorka grająca Osiecką Eliza Recembel pasuje do tej roli bo jest bardzo piękną dziewczyną i nawet mam jej zdjęcia i w końcu jest z mojego wieku.

    31.12.2020 23:45
  • Anna (gość)

    Totalna porażka. Jeśli autorzy zamierzali"odbrązowić" postać Osieckiej, poetki i wielkiej artystki uwielbianej przez kilka pokoleń Polaków pokazując Ją jako totalną erotomankę ( w dalszych odcinkach podobno nie odpuszcza również kobietom) OSIĄGNĘLI SWÓJ CEL. Przykre a tak czekałam na coś dobrego.

    30.12.2020 10:39
  • Pysia (gość)

    Cóż za katastrofa. Szkoda, że nikt zdolny się za to nie wziął.Aktorzy są dobrani fatalnie.Jacyś niewyrazisci niezdolni,niemrawi..Coż za skopany temat.Główna aktorka gra jakby ukończyła kółko teatralne w podstawówce

    29.12.2020 20:19
  • ziuta (gość)

    Nuda....Nic się nie dzieje.Możnaby zacytować kultowy tekst z Rejsu o kinie polskim. Czekałam z niecierpliwością na serial ,a tu takie rozczarowanie!!! Szkoda. Aktorka grajaca głowna bohaterkę gra ....drewno

    29.12.2020 20:09
  • Aga (gość)

    Aktorka ktora gra młodą Osiecką psuje caly serial. Nie da się przez to oglądać. Wogole nie pasuje do roli. Osiecka byla piękna i musiała mieć wielką charyzmę, talent i pasję jeśli obracała się w tak wybitnymi towarzystwie. Była urokliwa i miała delikatną i szlachetną urodę czego nie można powiedzieć o młodej aktorce. Postać w serialu to jakaś znerwicowana posępna brzydula, która nie wprwadza nas w magiczny świat sztuki w jakim żyła Osiecka. Hłasko niby przystojny ale nie oddaje magi. To jakaś parodia wybitnych charyzmatycznych postaci. Zero klimatu. Szkoda.

    29.12.2020 08:48
  • Jadwiszka (gość)

    Film, jak komiks. Dykcja aktorów straszna Szkoda

    29.12.2020 03:23
  • Marzena (gość)

    Ciekawy serial.Po obejrzeniu trzech pierwszych odcinków czekam na następne.Czasy ukazane sæ takie jakie były, a było jeszcze bardziej szaro i buro.Zdziwiło mnie , że Osieccy mieli gosposię.Myślałam, że po wojnie nie można było mieć służby.Biografia bogata i trudno w kilku odcinkach wszystko ująć.Ci którzy krytykują niech sami nakręcą coś.

    28.12.2020 16:48
  • Ale zawód. (gość)

    Na razie słabo. Chyba nie zdecydowano kto ma być bohaterem: historia czy Osiecka. Tak sobie ten serial przestępuje z nogi na nogę ze szkodą dla obu wątków. Dobry wątek rodziców. Postaci wchodzą na ekran bez wyjaśnienia, domyślaj się który to Jarecki, a który Abramow. Nieczytelne motywacje wiadome tylko dla ludzi żyjących w tamtych czasach, nieprzeniknione dla współczesnych młodych. No i niestety słabe aktorstwo młodych aktorów, takie szkolne. W serialu mamy Panią Elizę, kilku starszych aktorów i stado zagubionych statystów, którzy robią co mogą. Hłasko dobry przez pół odcinka. Oj szkoda. Czekam na Popławską. Ten serial to takie równanie 1 plus 1 równa się 3 z czego jeden w pamięci. Zawód.

    28.12.2020 13:30
  • Krzysztof (gość)

    Bardzo dobry film. Tyle słynnych ludzi -artys tów z epki minionej. Doskonałą lekcja historii. Brawo!

    27.12.2020 23:20
  • ZZ (gość)

    Serial wybitnie nudny

    27.12.2020 23:16
  • Polka (gość)

    Duże rozczarowanie. Tak ciekawa barwna osobowość, jej życie, osoby które znała, legendy tamtych lat... Trzeba "dużego talentu", żeby zrobić tak nudny, bezbarwny serial.

    27.12.2020 21:12
NowszeStarsze

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×