Pyszne potrawy z warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe najczęściej pojawiające się w polskich sklepach i na polskich stołach to marchew, pietruszka, seler, burak, rzepa czy czarna rzodkiew. Większość z nich dostępna jest w supermarketach i na targowiskach przez cały rok, jednak z nadejściem jesieni chętniej po nie sięgamy. Może to dlatego, że aromatyczne potrawy z ich udziałem lepiej pasują do coraz niższych temperatur? A może po prostu bardziej kojarzą nam się z tą porą roku, kiedy dawniej inne warzywa były mniej dostępne? W każdym razie warzywa korzeniowe w jesiennej kuchni pojawiają się częściej, warto zatem poznać kilka potraw, w których świetnie się sprawdzą.

Multimedia

Pieczone warzywa korzeniowe

Pieczone warzywa korzeniowe możemy też nazywać frytkami z warzyw korzeniowych. Koncepcja tej potrawy jest niezwykle prosta: bierzemy kompozycję takich warzyw (marchew, pietruszkę, pasternak, buraki) mniej więcej w równej ilości. Obieramy je i kroimy na kawałki podobnej wielkości. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowane warzywa skrapiamy solidnie oliwą i posypujemy solą oraz pieprzem lub wybraną kompozycją ziół czy przypraw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez pół godziny, od czasu do czasu mieszając całość. Dobór warzyw możemy oczywiście zmieniać zgodnie z własnymi upodobaniami, czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika.

Do warzywnych frytek warto przygotować dip na bazie jogurtu naturalnego (lub jeśli nie zależy nam na utrzymaniu niskiej ilości kalorii – jogurtu zmieszanego z majonezem) oraz ziół.

Zupy kremy

Zupy kremy to wspaniałe rozwiązanie – pozwala szybko przygotować rozgrzewającą potrawę. Jeśli po długim dniu wracamy do domu zmarznięci i głodni, zupa krem będzie kulinarnym błogosławieństwem! Jak ją przygotować? Wystarczy obrać parę warzyw, zalać bulionem i gotować do momentu, w którym zmiękną. Następnie całość blendujemy, doprawiamy i możemy podawać. Zupy kremy z udziałem warzyw korzeniowych wychodzą doskonałe. Możemy komponować je samodzielnie albo skorzystać z gotowych mieszanek, takich jak zupa krem z białych warzyw, w której znajdziemy pietruszkę i seler obok kalafiora i ziemniaków, albo zupa krem z żółtych warzyw, która zawiera różne odmiany marchewki (żółtą i pomarańczową), pietruszkę i seler zestawione z dynią i papryką.

Zupy kremy możemy podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym, prażonymi nasionami słonecznika, pestkami dyni lub płatkami migdałów, a także z kleksem śmietany lub odrobiną oliwy z oliwek – możliwości jest bardzo dużo, na pewno znajdziemy wśród nich swoją ulubioną.

Ryba z korzeniowymi warzywami

Warzywa korzeniowe nadają się wyśmienicie jako dodatek do pieczonych ryb. Delikatne białe ryby (np. sandacz) nabierają korzennych aromatów, a warzywa możemy rzecz jasna podać razem z rybą, dzięki czemu przygotowanie obiadu zajmuje niewiele czasu. Istnieją różne sposoby na przygotowanie ryby z warzywami, jedną z nich jest zawinięcie wszystkich składników w folię aluminiową i pieczenie w piekarniku. Innym rozwiązaniem jest starcie warzyw na tarce o grubych oczkach, przesmażenie ich na patelni przez kilka minut, wyłożenie do naczynia żaroodpornego, ułożenie na nich ryby i zalanie sosem śmietanowym, w którym następnie ryba jest zapiekana. Obie opcje warte są wypróbowania.

Rybę z warzywami możemy podawać z ugotowanym ryżem wybranego rodzaju (doskonale sprawdzi się dziki ryż, ale delikatny biały ryż także będzie pasował).

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×