"Ewa gotuje" odcinek świąteczny. Wigilijne dania z przepisów Ewy Wachowicz. Zobaczcie, co przygotuje

Redakcja Telemagazyn
Redakcja Telemagazyn
fot. materiały prasowe Polsat
fot. materiały prasowe Polsat
W sobotę 18 grudnia o godzinie 10:10 w Polsacie, niecały tydzień przed Bożym Narodzeniem, Ewa Wachowicz przygotuje potrawy wigilijne. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

"Ewa gotuje" odcinek 440. w sobotę 18 grudnia o 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Nadchodzący odcinek programu „Ewa gotuje” poświęcony wigilijnym potrawom gospodyni rozpocznie od udekorowania choinki. A jak skończy stroić świąteczne drzewko, to zaprosi do kuchni na kilka wigilijnych potraw!

Na początek będzie znane i lubiane danie z fasoli z suszonymi śliwkami. Jednak tym razem Ewa przyrządzi tę potrawę wigilijną inaczej niż zwykle! Dlatego na pierwsze danie ugotuje zupę fasolową i dodatkiem suszonych śliwek. Na liście składników potrzebnych do zrobienia tej propozycji na wigilijną potrawę są: fasola „Piękny Jaś”, majeranek, śliwki suszone, marchewka, pietruszka, seler, sól, pieprz, cebula, masło klarowane i świeży majeranek do dekoracji.

Ewa Wachowicz nie wyobraża sobie polskiej Wigilii Bożego Narodzenia bez karpia. Najczęściej smaży tę rybę na patelni. Tak też przyrządzi karpia, który następnie znajdzie się w wigilijnym paprykarzu! Do tej propozycji na wigilijny stół trzeba przygotować: filety z karpia. ryż, cebule, olej ryżowy, masło klarowane, paprykę wędzoną, ostrą i słodką, pieprz ziołowy, przecier pomidorowy oraz sól i pieprz. Paprykarz można podawać na ciepło lub na zimno – jako pastę do kanapek. W każdej postaci smakuje wyśmienicie.

W programie Ewa pokaże też, jak samemu bardzo szybko przygotować niesamowicie smaczny i efektowny dodatek do świątecznych ciast i deserów. Aby razem z gospodynią zrobić karmelizowaną cytrynę, trzeba tylko sięgnąć po cytryny i cukier trzcinowy!

Na koniec Ewa zaprosi na pyszny dwukolorowy keks, w Krakowie zwany cwibakiem! W przepisie na ten świąteczny wypiek z mnóstwem bakalii znajdują się: masło, cukier trzcinowy, jajka, mąka pszenna i ziemniaczana, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, mleko, orzechy włoskie i laskowe, suszona żurawina, suszone morele, skórka otarta z pomarańczy, kakao, biała czekolada, śmietanka 30-36% oraz karmelizowana cytryna.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn