"Tylko Jeden" odcinek 4. Uczestnicy gotują dla Blanki Lipińskiej. Oto przepis, który skradł jej serce! Baron będzie zazdrosny?

W 4. odcinku "Tylko Jeden" przed uczestnikami został postawiony challenge kulinarny. Blanka Lipińska nie tylko wspierała ich w konkurencji, ale na koniec oceniła też przyrządzone przez nich dania.

Multimedia

"Tylko Jeden" odcinek 3. w piątek, 27.03.2020 o godz. 22:35 w Polsacie! - sprawdź program tv

W czwartym odcinku "Tylko Jeden" Blanka Lipińska zorganizowała specjalistom od MMA wyzwanie spoza ich świata. W zaledwie godzinę muszą przyrządzić posiłek wymagającej autorce vloga "Gotowanie dla idiotów", mając do dyspozycji wyłącznie zawartość spiżarni Domu Fightera.

Mariusz Pudzianowski zorganizuje uczestnikom ciężki trening. Czy wszystkich ucieszy jego wizyta?Zobacz więcej

Apetyczne zapachy nie w smak były będącym na ścisłej diecie uczestnikom piątkowej walki – Piotrkowi Walawskiemu i Bartkowi Gładkowiczowi. W swoim żywiole znalazł się szef kuchni jednej z warszawskich restauracji – Karol Wesling. Jego stek z tuńczyka na salsie z mango odebrał mowę pisarce, która z pełnymi ustami wycedziła tylko: "Nie mieli z Tobą szans, ale godnie walczyli,... za***ta jest ta salsa"!

Wygląda na to, że to danie skradło serce Blanki! Czy jej obecny partner, Aleksander Milwiw-Baron - znany z Afromental, "The Voice of Poland" i "The Voice Kids" - powinien uczyć się od uczestników "Tylko Jeden"? Mamy podpowiedź, jak powtórzyć sukces Karola!

Stek z tuńczyka Karola Weslinga - przepis

Stek z tuńczyka Tom Yum na salsie krewetkowej chilli mango z trawą cytrynową i kolendrą
SKŁADNIKI:
– Stek z tuńczyka ok. 120gr (ok.1,5 cm grubości) – Krewetki oczyszczone, sparzone ok.3-4 szt (6-8cm długości) – Dojrzałe świeże mango (2 plastry ok. 0,5cm grubości) – Papryczka chilli (2,3 cienkie plasterki) – Świeża kolendra – Mała Czerwona cebula (Połówka) – Ząbek czosnku – Limonka – Mleczko kokosowe (2 łyżki) – Trawa cytrynowa (ok.3cm cienkiego szczytu) – Imbir (pół łyżeczki) – Pasta Tom Yum (opcjonalnie) – sól, pieprz czarny

PRZYGOTOWANIE:

Stek z tuńczyka umyć, odstawić na papier, następnie delikatnie natrzeć stek cieńką warstwą pasty Tom Yum, szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z limonki. Ułożyć na talerzu przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na 1 godz. ( Wersja z pastą, jest wersją opcjonalną, którą wykorzystałem z danych mi produktów w trakcie programu, spokojnie wystarczy tylko sól i świeży pieprz z młynka ponieważ nie pasta a nasza krewetkowa salsa pod świeżą rybą odbgrywa tu kluczową rolę :) )

SALSA:

W drobną kostkę (3-5mm) pokroić ugotowane dobrze schłodzone krewetki oraz 1 plaster mango. Cebulkę, czosnek, trawe cytrynową i imbir drobno posiekać. Każdy produkt odseparowany od siebie odstawić w osobnych naczyniach, ew. na desce z odstępem :)

W małym rondelku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy z oliwek. W pierwszej kolejności szklimy cebulkę z czosnkiem na średnim ogniu, następnie dodajem trawę cytrynową i imbir, po kilku sekundach co i rusz mieszając dorzucamy krewetki i sok z ćwiartki/połówki limonki. Smażymy ok.30 sek. po czym dodajemy dwie łyżki mleczka kokosowego, posiekane chilli i mango. Smażymy krótko często mieszając, na większym ogniu, mniej więcej pół minuty aż do momentu redukcji, połączenia się masy poprzez złapanie kleju od mango i mleka.

Doprawiamy do smaku solą, świeżym mielonym czarnym pieprzem i ew. sokiem z limonki, dodajemy garść posiekanej świeżej kolendry i GOTOWE!!! :D

Stek na dobrze rozgrzanej grillowej patelni smażymy ok. 1,5 min z każdej storny. Odstawiamy na moment, na papier. Plaster mango kroimy w piórko ( na 2-3 części) i również grillujemy po kilka sekund z każdej strony.

PROPOZYCJA PODANIA:

Na centrum talerza wykładamy grillowane mango, za pomocą dwóch łyżek formujemy knela z salsy i na to kładziemy pod kątem gotowy stek. Ozdabiamy go gałązką trawy cytrynowej, ćwiartką limonki, chilli i listkiem świeżej kolendry. Można również lekko skropić talerz tłuszczem z pasty Tom Yum.

Zobacz galerię

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×