"MasterChef" sezon 10 odc. 4. Konkurencje dla twardzieli - świński ryj, larwy, ryba-olbrzym, śmierdzący durian i gotowanie z resztek. Kto odpadł z programu?

Anna Kilian
Anna Kilian
"MasterChef" sezon 10 odc. 3. Konkurencje dla twardzieli - świński ryj, larwy, ryba-olbrzym, śmierdzący durian i gotowanie z resztek. Kto odpadł z programu?
"MasterChef" sezon 10 odc. 3. Konkurencje dla twardzieli - świński ryj, larwy, ryba-olbrzym, śmierdzący durian i gotowanie z resztek. Kto odpadł z programu?
Nie było łatwo. Najpierw bardzo trudne konkurencje wymagające kreatywności i samozaparcia, potem równie skomplikowane pieczenie deserów i ich dekonstrukcja. Uczestników odwiedził Tomasz Jakubiak.

"MasterChef" sezon 10. odcinek 4. - co się wydarzyło?

"MasterChef"

Gościem specjalnym programu był Tomasz Jakubiak, kucharz i dziennikarz kulinarny znany z programu telewizyjnego "Jakubiak lokalnie", szef kuchni w restauracji "Gar Jakubiaka" i autor książek kucharskich. Promuje polską kuchnię i lokalne produkty. Mięso jest dla niego głównym elementem piramidy żywieniowej.

W masterboksach uczestnicy znaleźli "hity ostatniej dekady", jak nazwała je Magda Gessler - składniki, z których miały powstać wyborne dania.

Renia z królika ugotowała kopytka, żur na białym winie i comber z królika w sosie z białego wina. Sos okazał się mistrzowski, a jej dania obwołano najlepszymi w 10. edycji programu. W nagrodę mogła wejść na balkon.

Kochająca skoki spadochronowe i prowadząca własny biznes Roksana, matka piątki dzieci wylosowała resztki wybrane przez Marco Pierre-White`a. Zrobiła z nich paluchy z ciasta francuskiego, zupę rybną, ciastko z bananem i też powędrowała na balkon.

Rolniczka Andżelika ze Zbyszewic, gospodarująca tam z rodzicami na 17 hektarach i hodująca 120 świń, dostała świński łeb. Ugotowała z niego gulasz ze świńskich policzków z pęczakiem. Fizjoterapeuta Łukasz został obdarowany durianem, okrą, larwami jedwabnika i glonami wakame. Z tych składników zrobił m.in. pudding z duriana z mlekiem kokosowym i chrupiące larwy. Magda Gessler nie była zadowolona: "Kilka rzeczy wyłożonych na amen". Kamila otrzymała konserwy, w tym słynną "Turystyczną" i zrobiła z nich m.in. wytrawne pączki. Oczarowała nimi Michela i Tomasza i w nagrodę mogła się wspiąć na balkon.

Zuzia dostała tylko kawę i przyrządziła bezy z kremem kawowym z sosem na bazie whisky. Krem bardzo komplementowała Magda Gessler - Zuzia powędrowała na balkon.

Kasia z bawolego serca zrobiła pierogi z "sercowym" farszem i steki z serca ze smażoną młodą kapustą. Było to pyszne i dało Kasi przepustkę na balkon.

Ela wylosowała grzyby, a zrobiła stek z ligawy. "Półsurowy stek, półsurowy grzyb" - podsumowała Magda. Marco przeżył horror, otwierając masterboks. Po raz pierwszy w życiu zobaczył bycze jądra i musiał z nich coś przyrządzić! Zrobił "jądra duszone w sosie jogurtowym z caponatą i pieczonymi gruszkami" i wszedł na balkon.

Maciek postanowił z kurczaka przygotować "przygodę po Azji na polskiej rejestracji". Jego pierś z kurczaka z puree marchewkowo-imbirowym z dodatkiem sody oburzyła Magdę i Maciek powędrował za karę pod regał. Grasica Arka usmażona na maśle z puree z batatów i pora z sosem ze spalonych pomidorów nie zachwyciła. Żabnica, jedna z najdroższych ryb na świecie, do tego stopnia nie wyszła Mariuszowi, że stał się "błaznem odcinka" - jak sam siebie nazwał - i musiał z olbrzymią rybą biegać za karę dookoła sali.

Mateusz z jabłek upiekł szarlotkę, a Marlena, która wylosowała różne kasze, ugotowała pęczak po marokańsku z suszonymi morelami i figami oraz kurczaka duszonego z cynamonem - w nagrodę czekał ją balkon

"MasterChef" sezon 10. odcinek 3. - jabłka

"MasterChef"

W dogrywce pojawiła się Ania Starmach. Oznajmiła, że uczestnicy mają za zadanie upiec klasyczny deser z jabłek i przygotować jabłkową dekonstrukcję. Jurorzy zasugerowali, by porwać się na tarte tatin i apfel strudel. Nikt nie skorzystał z tych rad.

Cierpiący na cukrzycę i niespożywający cukru Arek upiekł tradycyjną szarlotkę pod pierzynką i zdekonstruował ją na części pierwsze. Magda Gessler wykrzyknęła: "Petarda!" i "szarlotka życia". Zaprosiła Arka, by nauczył jej cukierników ją piec. Mariusz przygotował szarlotkę na kruchym cieście i mus z galaretką jabłkową. Ela - klasyczną szarlotkę oraz kruszonkę z ciasta z mąki migdałowej, karmel cynamonowy i mus jabłkowo-miętowy, Mateusz - tartę z jabłkami marynowanymi w cynamonie i krążek z ciasta jabłkowego z galaretką jabłkową, Andżelika - tradycyjną szarlotkę oraz jabłko smażone w karmelu i galaretkę z soku jabłkowego, Maciek - jabłka pod kruszonką oraz kruszonkę, jabłka macerowane z whisky i sokiem z cytryny i mus jabłkowy z chilli, Łukasz - tartaletkę oraz duszone jabłka z cynamonem i jabłka w cointreau.

W tej grupie najlepsi okazali się Arek, Maciek i Mariusz. Ostatecznie wygrał Arek.

Z PROGRAMU ODPADŁ ŁUKASZ

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn