Okrasa łamie przepisy Odcinek 169 - Kuchnia łemkowska nad Odrą
Polska 2024
Streszczenie odcinka
W kolejnym odcinku Karol Okrasa zabiera widzów w podróż kulinarną na Dolny Śląsk do gminy Rudna. Co ciekawe, można tu spotkać niewielkie cerkiewki, jakie raczej występują w krajobrazie Bieszczad czy Beskidu Niskiego. Ale jak się okazuje, pośród mieszkańców gminy ponad trzydzieści procent to potomkowie Łemków przywiezionych tu w końcu lat 40. XX wieku w ramach tzw. akcji Wisła. Oprócz skromnego dobytku przywieźli oni na te ziemie także rodzinne przepisy kulinarne, kultywowanedo dziś. Do Rudnej zaprosiła Karola pani Ania, która wraz z koleżankami przygotowuje tradycyjne łemkowskie dania. Jedną z najbardziej znanych potraw łemkowskich jest kiesełycia, czyli zupa z zakwasu przygotowanego z mąki owsianej lub z płatków owsianych. Pojawia się na wigilijnym stole oraz podczas ważnych uroczystości rodzinnych. Innym przysmakiem jest mastyło, czyli rodzaj słonego budyniu z jajek, mąki, mleka i masła. Pani Ania nie tylko poczęstuje Karola łemkowskimi przysmakami, ale także wraz z koleżankami z regionalnego zespołu zaśpiewa mu kilka starych łemkowskich pieśni. Nad brzegiem Odry Karol Okrasa przygotuje dwie potrawy, inspirowane łemkowską kuchnią. 1/ Kwaśna zupa z zakwasu owsianego, czyli inspirowana kiesełycią grzybowa; 2/ dorsz zapiekany z mastyło, podany z aromatyczną z kaszą.
Czas trwania:25 min
Kategoria wiekowa:
Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny