Okrasa łamie przepisy Odcinek 226 - Minikiwi, nowość na talerzu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa opowie o nowym owocu, który pojawił się na polskim stole. Większość z nas zna smak kiwi i wie, że to owoc egzotyczny. Ale mało ludzi w Polsce wie, że od kilku lat uprawia się w naszych sadach owoce minikiwi. Wielkością przypominają duże winogrona, mają delikatne skórki, w przekroju wyglądają jak normalne kiwi i mają podobny smak. Można je jeść bez obierania, a co ważne posiadają wszelkie zalety odżywcze dużego kiwi, czyli bardzo dużą zawartość cennych witamin. Minikiwi owocuje jesienią na szybko rosnących pnączach. Ta nowość pojawiła się w polskich sadach dzięki pracy i uporowi naukowców z SGGW AR w Warszawie. Karol uda się do sadu z krzewami minikiwi i oczywiście pokaże widzom, jak ciekawie można je wykorzystać do tworzenia niezwykłych dań. Przygotuje trzy potrawy, w których jednym ze składników będzie właśnie minikiwi. Będzie sałatka z minikiwi, pieczonymi burakami i grillowanym serem, będą pieczone makrele z sałatką z minikiwi, a na koniec zupa krem z minikiwi i jarmużu.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu
  • Minikiwi, nowość na talerzu