- Odcinek 239 : Z wojskowej menażki

Bezglutenowa kuchnia, Polska 2020

Multimedia

Streszczenie odcinka

Tym razem Karol Okrasa udaje się w okolice Golubia - Dobrzynia. To na te tereny ponad sto lat temu weszła armia generała Józefa Hallera, wyzwalając po ponadstuletniej niewoli pierwsze miasto na Pomorzu. Ale żołnierze armii generała Hallera przynieśli ze sobą nietylko wolność, ale również niewielką książeczkę, zawierającą kulinarne przepisy dla wojskaformującego się w 1918 roku we Francji. Nie lada wyzwaniem było w niej dopasowanie lokalnie dostępnych francuskich produktów do potraw i gustów polskich żołnierzy na obczyźnie. Karol wraz z prof. Jarosławem Dumanowskim opowiedzą o wybranych recepturach, a kucharz postara się je odtworzyć, oczywiście łamiąc swoim zwyczajem wyjściowe przepisy. Będzie żołnierska zupa chlebowa, potrawka z dorsza oraz potrawa nawiązującą z jednej strony do alzackiego dania choucroute, z drugiej zaś do polskiego bigosu, czyli duszona kapusta z kaczymi żołądkami.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×