- Odcinek 59 : Kuchnia na przedwiośniu

Morskie grillowanie, Polska 2019

Multimedia

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy na poszukiwanie roślin, które były przez naszych przodków jadane na przednówku. Zanim jeszcze pojawiły się warzywa, owoce czy zboża, sięgano po pierwsze pojawiające się po zimie zielone rośliny. Dziś umiejętność wykorzystania pierwszych dziko rosnących nowalijek jest znikoma, dawniej ludzie znali dziesiątki roślin, którymi można było urozmaicić dietę. Przykładem może być choćby przepis na sos do mięsa z pędów zielonego żyta ozimego Szymona Syreńskiego z 1613 roku. Używano także bogatych w białko kwiatostanów leszczyny, pędów młodej pokrzywy, kłącza perzu i wielu innych roślin. Dlatego pierwszą potrawą będą szaszłyki z łososia z sosem z zielonych pędów żyta. Druga propozycja to wiosenna zupa z pokrzywy z serem korycińskim i okrasą.

  • Czas trwania: 25 minut
  • Gatunek: Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

ZwińRozwiń

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×