Okrasa łamie przepisy Odcinek 171 - Grójeckie jabłka

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karola Okrasa wyruszy do grójeckich sadów. Okolice Grójca to największe jabłkowe zagłębie w Europie. Ponoć na tych terenach pierwsze sady zakładała już w XVI wieku królowa Bona, zawdzięczamy jej więc nie tylko tzw. włoszczyznę. Dziś w tym rejonie produkuje się wiele odmian znakomitych jabłek, które eksportowane są do wielu krajów świata. W uznaniu jakości Komisja Europejska wyróżniła te jabłka, nadając im certyfikat Chroniona Nazwa Pochodzenia. Polskie jabłka są cenione przez smakoszy za doskonałą harmonię pomiędzy kwasowością a słodyczą oraz za niezwykłą soczystość i jędrność miąższu. Takie jabłka to doskonały materiał dla kucharza do tworzenia wspaniałych potraw, co Karol Okrasa postara się pokazać. Z jabłek grójeckich Karol wyczaruje trzy potrawy. Pierwszą będą jogurtowe racuszki z jabłkami, będzie konfitura z pieczonego jabłka i musztardy francuskiej, a trzecią propozycją będzie sandacz z konfiturą jabłkową i duszoną cebulką. Jak będą wyglądać takie dania? Zobaczymy w programie.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka
  • Grójeckie jabłka