"Top Chef" 30.09.2015, odcinek 4. (sezon 5). Odpadł Sergiusz Hieronimczak

Redakcja Telemagazyn
Redakcja Telemagazyn
materiały promocyjne/Polsat
materiały promocyjne/Polsat
W dzisiejszym odcinku rybne dania uczestników oceniali raper Liber i Rafał Brzozowski. Niestety, z programem musiał pożegnać się Sergiusz Hieronimczak.

W dzisiejszym odcinku, uczestniczy gotowali na świeżym powietrzu. Na początek Ewa Wachowicz wyjaśniła uczestnikom, na czym będzie polegać pierwsza konkurencja:

Przed wami prawdziwy kulinarny survival. Będziecie gotować z tego, co można złowić w stawie, przynieść w plecaku i znaleźć na łące.

Do programu zaproszono również gości specjalnych, którzy mieli oceniać uczestników. Wśród nich był raper Liber i Rafał Brzozowski. Kucharze zostali podzieleni na 3 grupy. Każda z grup miała inne produkty spożywcze m.in. sandacz, lin i okoń. Ponadto drużyny musiały wykorzystać różne metody gotowania m.in przygotowując potrawy na ogniu lub palniku podłączonym do butli gazowej. Podczas konkurencji Liber podpowiadał uczestnikom jak szybko i sprawnie obrać rybę z łusek. Jego sposób to kapsel od piwa! Drużyny zaprezentowały jurorom następujące dania:
drużyna niebieska przygotowała sandacza z kiełbasą, drużyna szara pokusiła się o ukraińską zupę rybną - Uchę i lina z kasztanami, natomiast grupa niebieska przygotowała okonia z haggisem. Potrawy przygotowane przez uczestników były na podobnym poziomie, a jury nie było w stanie wytypować jednej zwycięskiej drużyny, która otrzymałaby immunitet. Dlatego Ewa Wachowicz zaproponowałaby każda z drużyn wyznaczyła jedną osobę, której należał się immunitet i tak bezpieczni w dzisiejszym programie zostali Rafał Lorenc, Aniela Redelbach i Przemysław Klima.

Konkurencja główna

Po pierwszej konkurencji, uczestnicy wrócili do kuchni "Top Chefa" gdzie zastali tylko szefa Amaro.

Nie przypadkowo jestem tu sam. Jurorzy będą musieli odgadnąć, co jest tematem głównym zadania, a jest nim: potrawa o smaku słono - kwaśnym

Uczestnicy na wykonanie zadania dostali 45 minut. Większość z nich zdecydowała się na ryby, m.in podanie makreli. Sandra postanowiła zrobić chłodnik z ogórka i limonki. Kucharze pracowali do ostatniej sekundy ale nie udało się im wywiązać z zadania. Mimo odpowiednich ilości kwaśnego smaku, jurorom zabrakło tego słonego. Za najlepsze potrawy jury uznało szproty Ani i chłodnik Sandry. Trzecie miejsce zdobyła sola Huberta. Z powodu zbyt słodkich ostryg i spalonej skórki makreli, Mateusz Kręcina i Sergiusz Hieronimczak musieli trafić do dogrywki. Jury zażyczyło sobie nowocześnie zakręconego gołąbka! Kucharze zaryzykowali i podali im gołąbki bez użycia kapusty. Wykorzystali za to liście kalafiora i chrzanu.

Z programem pożegnał się Sergiusz Hieronimczak.

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn