"Top Chef" 4.11.2015, odcinek 9. (sezon 5). Odpadła Aniela Redelbach!

Kamila Glińska
Kamila Glińska
Aniela odpadła, a Tomasz przeszedł do finału i zdobył staż we francuskiej restauracji.Jake Vision/Polsat/Piotr Tarasewicz
Aniela odpadła, a Tomasz przeszedł do finału i zdobył staż we francuskiej restauracji.Jake Vision/Polsat/Piotr Tarasewicz
Wielkie emocje i wielkie wygrane w półfinale 5. edycji "Top Chef". Co się wydarzyło? Kto zmierzy się w finale? Sprawdźcie!

Przed pierwszą rozgrywką półfinałową w kuchni "Top Chefa" pojawił się Maciej Dobrzyniecki - wiceprezydent prestiżowej Europejskiej Akademii Gastronomicznej i prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej. Ogłosił on, że nagrodą w konkurencji jest staż w restauracji nr 1 na świecie - El Celler de Can Roca, słynąca z kuchni katalońskiej. Tematem zadania było stworzenie dania, które będzie połączeniem świata wody z światem ziemi.

Tomasz Purol podał polędwicę wołową z krewetką. - Zachowałeś balans pomiędzy żywiołami - zauważył Maciej Dobrzyniecki. Sandra przygotowała bulion z owoców morza i wieprzowiny z selerem i makiem. Gość specjalny stwierdził, że "podanie jest dobrze wypoziomowane". Sergiusz Hieronimczak zaserwował suszonego i surowego śledzia, czyli bacalhau z białą kiełbasą. - Sos szczawiowy i kiełbasa - dobre - powiedział Grzegorz Łapanowski. Aniela Redelbach podała marynowaną wątrobę z dorsza z warzywami. -To ci kompletnie nie wyszło - oznajmił od razu Wojciech Amaro. Jurorzy i gość specjalni zdecydowali, że na staż w najlepszej restauracji świata pojedzie Sandra, która została tym samym pierwszą finalistką 5. edycji "Top Chefa".

CZYTAJ TAKŻE:
"TOP CHEF" ODCINEK 8. ODPADŁ RAFAŁ LORENC [ZDJĘCIA]
"TOP CHEF" ODCINEK 9. RYWALIZACJA O DWA STAŻE I WALKA O FINAŁ! [ WIDEO+ZDJĘCIA]

Druga konkurencja półfinałowa była zaskoczeniem dla uczestników. Okazało się, że do wygrania jest kolejny staż! Tym razem gośćmi byli: Justyna Adamczyk - szefowa i redaktor naczelna polskiej edycji przewodnika Gault&Millau oraz Gill Goujon - jeden z najlepszych kucharzy na świecie. To właśnie do jego restauracji trafi zwycięzca zadania. Tematem konkurencji były kwiaty cukinii.

Sergiusz zaprezentował eksperymentalne danie - mrożone kwiaty cukinie z farszem grzybowym oraz cukinię nadziewaną kozim serem i anchois. - Problemem jest to, że kwiaty nie zostały doprawione, ale po prostu włożone do azotu - wskazał Goujon. Aniela przygotowała kwiaty cukinii faszerowane burratą. Zdaniem Gilla, burrata została przepracowana, co sprawiło, że jest bez smaku. Tomasz podał mrożone kwiaty i liście cukinii z oraz granitę z cukinii. - Jest tutaj zabawa - zauważył francuski szef kuchni. - Sama kompozycja sosów i spójność dania jest bardzo fajna - podsumowała Justyna Adamczyk. To właśnie Tomasz otrzymał kolejne miejsce w półfinale oraz staż we francuskiej restauracji.

Czas na ostateczne półfinałowe starcie. Pod kopułami uczestnicy mieli danie przygotowane przez samego szefa Amaro - pszczółka, czyli nóżki w galarecie. Nie to było jednak zadaniem. Należało zrobić danie, które szefowie robili w pierwszym odcinku: Aniela - pierogi z rabarbarem, Sergiusz - ślepe ryby. Po degustacji wszystko było już jasne.

Z programu odpadła Aniela Redelbach, a trzecim finalistą został Sergiusz Hieronimczak!

od 18 latnarkotyki
Wideo

Jaki alkohol wybierają Polacy?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na telemagazyn.pl Telemagazyn