- streszczenia odcinków

Podróż 37. _ Norwegia _ rybobranie, Polska 2008–2020
  • Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.

  • Z miasta Tagaytay Robert Makłowicz wyrusza przez wodę w stronę ognistej góry i wspomina tragiczną erupcję z roku 1911. W chacie na brzegu jeziora przegląda miejscowe menu.

  • Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.

  • Objazd atrakcyjnych dzielnic filipińskiej Manili to wieprzowina z rożna, gotowane kacze jajo z dwutygodniowym zarodkiem o nazwie balut i popularne adobo - mięso marynowane w occie.

  • Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.

  • Majdan Niezależności, Kreszczatyk, XIX-wieczna hala targowa Bessarabka, Andrzejowski Zjazd, plac Kontraktowy to najważniejsze miejsca kijowskiego programu. Danie odcinka to baranina w lawaszu.

  • Robert Makłowicz zwiedza Kijów, stolicę Ukrainy i duchową stolicę Rusi. Danie odcinka - barszcz ukraiński, zostaje przyrządzone w parku przy Chreszczatyku.

  • Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.

  • Odessa to najważniejszy port na Ukrainie. Robert Makłowicz podziwia neoklasyczną architekturę, odnajduje polskie ślady i siada do stołu w koszernej restauracji. Danie odcinka to małże po odesku.

  • Robert Makłowicz podróżuje na Ukrainę, na Podole wschodnie, na Kresy dawnej Rzeczpospolitej. Odwiedza Winnicę, Berdyczów, Brajłów i Strzyżawkę, gdzie znajduje się skansen wojenny.

  • Robert Makłowicz zwiedza Dolną Austrię - krainę pełną zabytków, smacznych potraw i doskonałych białych win. W winnicy nieopodal miasta Dürnstein krakowski smakosz przygotuje zupę rieslingową.

  • Zielona dolina Dunaju rozciąga się między Wiedniem a Bratysławą. Podróżnik zwiedza tu drugi pod względem wielkości kompleks pałacowy w Austrii. Na polu szparagów przygotuje knedle w sosie szparagowym.

  • W podróży po stolicy Austrii Robert Makłowicz odwiedza najsłynniejszy kioski z kiełbaskami i restauracje Konstantina Filippou oraz Juana Amadora. Danie odcinka przygotowuje w winnicy nad miastem.

  • W Wiedniu Robert Makłowicz raczy się golonką, do której podano surówkę z kapusty, chrzan, musztardę, placki, piwo oraz sztangle. Danie odcinka to knebel bułczany z wędzonym boczkiem i kurkami.

  • Robert Makłowicz odwiedza region położony nad rzeką Sutjeską, gdzie miejscowe kucharki szykują dla niego gulasz. Następnie nad rzeką Driną próbuje smażonych ryb, zupy rybnej i nadziewanej papryki.

  • Robert odwiedza Trebinje, gdzie odkryje specjalności tamtejszej kuchni - burek z nadzieniem serowym i jarzynowym, mięso pieczone pod kopułą oraz pstrąga z endemicznym grochem poljak i sosem.

  • Robert przybywa do Mostaru, gdzie zwiedzi zabytkowy meczet oraz dawny zamożny turecki dom. Na tamtejszym stole pojawią się pieczona w piecu pita, ziemniaczana krompirusza oraz nadziewana pleskawica.

  • Robert Makowicz zwiedza Sarajewo. Kieruje kroki do cevapdżinjicy, której specjalnością jest młoda wołowina. W winnicy smakosz przygotowuje zupę o nazwie tarhana cobra.

  • Robert Makłowicz zwiedza Banja Lukę - miasto leżące w zachodniej części Bośni i Hercegowiny. Najbardziej reprezentacyjna ulica miasta pamięta czasy Austro-Węgier.

  • Etna to największy czynny wulkan Europy. U jego podnóża, na tarasie winiarni ma miejsce degustacja miejscowych specjałów i trunków. Podróżnik próbuje dania o nazwie pasta alla Norma.

Nowsze

Ocena społeczności: 6.4 Głosów: 102

Makłowicz w podróży w telewizji

ZwińRozwiń

Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×