Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.
Z miasta Tagaytay Robert Makłowicz wyrusza przez wodę w stronę ognistej góry i wspomina tragiczną erupcję z roku 1911. W chacie na brzegu jeziora przegląda miejscowe menu.
Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.
Objazd atrakcyjnych dzielnic filipińskiej Manili to wieprzowina z rożna, gotowane kacze jajo z dwutygodniowym zarodkiem o nazwie balut i popularne adobo - mięso marynowane w occie.
Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.
Majdan Niezależności, Kreszczatyk, XIX-wieczna hala targowa Bessarabka, Andrzejowski Zjazd, plac Kontraktowy to najważniejsze miejsca kijowskiego programu. Danie odcinka to baranina w lawaszu.
Robert Makłowicz zwiedza Kijów, stolicę Ukrainy i duchową stolicę Rusi. Danie odcinka - barszcz ukraiński, zostaje przyrządzone w parku przy Chreszczatyku.
Program kulinarno-podróżniczy. Prowadzący Robert Makłowicz odwiedza różne miejsca na świecie. Przedstawia miejscową kuchnię, kulturę i zwyczaje.
Odessa to najważniejszy port na Ukrainie. Robert Makłowicz podziwia neoklasyczną architekturę, odnajduje polskie ślady i siada do stołu w koszernej restauracji. Danie odcinka to małże po odesku.
Robert Makłowicz podróżuje na Ukrainę, na Podole wschodnie, na Kresy dawnej Rzeczpospolitej. Odwiedza Winnicę, Berdyczów, Brajłów i Strzyżawkę, gdzie znajduje się skansen wojenny.
Robert Makłowicz zwiedza Dolną Austrię - krainę pełną zabytków, smacznych potraw i doskonałych białych win. W winnicy nieopodal miasta Dürnstein krakowski smakosz przygotuje zupę rieslingową.
Zielona dolina Dunaju rozciąga się między Wiedniem a Bratysławą. Podróżnik zwiedza tu drugi pod względem wielkości kompleks pałacowy w Austrii. Na polu szparagów przygotuje knedle w sosie szparagowym.
W podróży po stolicy Austrii Robert Makłowicz odwiedza najsłynniejszy kioski z kiełbaskami i restauracje Konstantina Filippou oraz Juana Amadora. Danie odcinka przygotowuje w winnicy nad miastem.
W Wiedniu Robert Makłowicz raczy się golonką, do której podano surówkę z kapusty, chrzan, musztardę, placki, piwo oraz sztangle. Danie odcinka to knebel bułczany z wędzonym boczkiem i kurkami.
Robert Makłowicz odwiedza region położony nad rzeką Sutjeską, gdzie miejscowe kucharki szykują dla niego gulasz. Następnie nad rzeką Driną próbuje smażonych ryb, zupy rybnej i nadziewanej papryki.
Robert odwiedza Trebinje, gdzie odkryje specjalności tamtejszej kuchni - burek z nadzieniem serowym i jarzynowym, mięso pieczone pod kopułą oraz pstrąga z endemicznym grochem poljak i sosem.
Robert przybywa do Mostaru, gdzie zwiedzi zabytkowy meczet oraz dawny zamożny turecki dom. Na tamtejszym stole pojawią się pieczona w piecu pita, ziemniaczana krompirusza oraz nadziewana pleskawica.
Robert Makowicz zwiedza Sarajewo. Kieruje kroki do cevapdżinjicy, której specjalnością jest młoda wołowina. W winnicy smakosz przygotowuje zupę o nazwie tarhana cobra.
Robert Makłowicz zwiedza Banja Lukę - miasto leżące w zachodniej części Bośni i Hercegowiny. Najbardziej reprezentacyjna ulica miasta pamięta czasy Austro-Węgier.
Etna to największy czynny wulkan Europy. U jego podnóża, na tarasie winiarni ma miejsce degustacja miejscowych specjałów i trunków. Podróżnik próbuje dania o nazwie pasta alla Norma.
Dzisiaj 07:15 Odcinek 125
Dzisiaj 16:10 Odcinek 218
Dzisiaj 19:05 Odcinek 126
Jutro 07:20 Odcinek 126
Jutro 19:05 Odcinek 127
Piątek 09.06.2023 07:20 Odcinek 127
Piątek 09.06.2023 19:10 Odcinek 128
Sobota 10.06.2023 06:20 Odcinek 185
Sobota 10.06.2023 06:55 Odcinek 186
Sobota 10.06.2023 08:45 Odcinek 173
Niedziela 11.06.2023 06:20 Odcinek 187
Niedziela 11.06.2023 06:55 Odcinek 188
Telemagazyn z wydaniem magazynowym: