Okrasa łamie przepisy Odcinek 162 - Gotowanie na kukurydzianym polu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W tym odcinku Karol Okrasa wyruszy do Sławęcic w województwie dolnośląskim. Znajdują się tu wielkie pola kukurydzy. To warzywo przybyło do Europy z Ameryki Środkowej wraz z Krzysztofem Kolumbem. Na Europejczykach kukurydzawywarła duże wrażenie, dlatego przywieźli jej ziarna już z pierwszej wyprawy w marcu 1493. Przed wojną znana była raczej na południowo - wschodnich kresach II Rzeczpospolitej. Uprawy kukurydzy cukrowej czyli tej, która nadaje się do jedzenia, na większą skalę rozpoczęto ponad dwadzieścia lat temu. Dziś trudno sobie wyobrazić pobyt na bałtyckiej plaży bez sprzedających gorące kolby kukurydziane. A czy oprócz gorących kolb świeżej kukurydzy lub ziaren z puszki jako dodatku do sałatek czy pizzy można z kukurydzy coś ciekawego przyrządzić? W niezwykłej scenerii szumiących wielkich łodyg kukurydzy Karol Okrasa przygotuje trzy potrawy. 1/ Pikantna, pachnąca orientalnymi przyprawami kremowa zupa z kukurydzy; 2/ Kotleciki kukurydziane podane z grzybami i kwaśną śmietaną; 3/ Gicz jagnięca podana na aromatycznym, kukurydzianym puree.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu
  • Gotowanie na kukurydzianym polu