Okrasa łamie przepisy Odcinek 256 - Wielkopolskie kluchy na łachu

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W kolejnej wyprawie kulinarnej Karol Okrasa zaprasza widzów na opowieść o pyzach czy też kluskach drożdżowych gotowanych na parze. W wielkopolskiej kuchni regionalnej takie bułeczki są bardzo popularne, mają też ciekawą nazwę regionalną kluchy na łachu. Bierze się to ze sposobu ich przyrządzania, porcjedrożdżowego ciasta układano na lnianej ścierce, czyli łachu nad garnkiem z parującą wodą. Jedno z najsłynniejszych dań Wielkopolski to właśnie kluchy na łachu z kaczką i modrą kapustą. Tak wyglądał elegancki poznański obiad. Na Śląsku pyzy na parze zwane są buchtami, a w Lubelskiem parowańcami. Tym właśnie zajmie się kucharz w programie. Przyrządza faszerowane kluski na parze z farszem rybnym i sosem majonezowym. Będzie też wielkopolski obiad, czyli kluski na parze z kaczką i modrą kapustą w wersji Karola Okrasy.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu
  • Wielkopolskie kluchy na łachu