Okrasa łamie przepisy Odcinek 285 - Kolorowe oliwy smakowe

Polska 2024

Streszczenie odcinka

W swoich wyprawach kulinarnych Karol Okrasa często używa własnoręcznie przygotowywane koloroweoliwy smakowe do przyprawiania potraw. I nie jest tu pomyłką słowo przyprawianie, bowiem Karol traktuje tłuszcze właśnie jako przyprawę. Inaczej bowiem smakuje to samo mięso przypieczone na smalcu, inaczej na oleju. Ponadto oleje i oliwy można wzbogacać poprzez dodatek ziół, przypraw korzeniowych, a nawet grzybów. Ale co zrobić, by na przykład oliwa pachnąca pietruszką, szczypiorkiem czy lubczykiem miała również piękny zielony kolor? Wymaga to kilku prostych zabiegów, a efekt jest niezwykły. Na początek Karol pokaże, jak przygotować kolorowe oliwy szczypiorkowe i lubczykowe, a nawet jak zrobić olej pachnący wędzeniem. Następnie przygotuje z udziałem tych kolorowych oliw smakowych ciekawe dania: 1/ Befsztyk tatarski doprawiony oliwą lubczykową z dodatkami; 2/ Smażony na złoto filet z amura z sałatką doprawioną oliwą szczypiorkową; 3/ Frytki gryczane z majonezem zrobionym na bazie wędzonego oleju.

Czas trwania:25 min

Kategoria wiekowa:

Gatunek:Magazyn/Magazyn kulinarny

Okrasa łamie przepisy w telewizji

Galeria

Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe
  • Kolorowe oliwy smakowe