Olimpijski odcinek "Kocham Cię, Polsko" już 9 września!

Robert Sowa za to przygotuje przepyszne pierogi z grzybami leśnymi. Poznajcie przepis!

Multimedia

Przed nami kolejny, odcinek, kultowego już programu "Kocham Cię, Polsko!". Drużyny będą "walczyć" pod wodzą naszych kapitanek: Katarzyny Zielińskiej i Joanny Koroniewskiej zaś program poprowadzi Maciej Kurzajewski.

Telewidzowie będą mogli zobaczyć swoje ulubione gwiazdy w zmaganiach o nagrodę. W odcinku nowej serii wystąpią: Beata Pawlikowska i Jaś Mela oraz Magda Fularczyk, Julia Michalska, Anita Włodarczyk, Adrian Zieliński - czyli nasi Olimpijczycy!

CZYTAJ TAKŻE: PIERWSZY ODCINEK "KOCHAM CIĘ, POLSKO" JUŻ 2 WRZEŚNIA! NOWA ODSŁONA "KOCHAM CIĘ, POLSKO" JUŻ OD WRZEŚNIA W TVP2!

Nowością jest gotowanie na żywo przez Roberta Sowę, tym razem

PIEROGI Z GRZYBAMI LEŚNYMI Z PODLASIA I DUSZONĄ CEBULĄ Składniki dla 4 osób: Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki oleju rzepakowego ½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek Farsz: 500 g świeżych grzybów leśnych (oczyszczonych, umytych i pokrojonych w kostkę) ½ cebuli pokrojonej w kostkę 2 łyżki włoszczyzny suszonej Kucharek ½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek Olej rzepakowy do smażenia Duszona cebula: 1 ½ cebuli pokrojonej w piórka 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 150 ml rosołu warzywnego Kucharek do smaku: ½ łyżeczki przyprawy do potraw Kucharek Sposób przygotowania: Farsz: Na oleju podsmażamy cebulę, dodajemy do niej warzywa suszone Kucharek i pokrojone grzyby. Całość podgrzewamy intensywnie mieszając, doprawiamy do smaku przyprawą do potraw Kucharek, a następnie odparowujemy zbędną ilość wody, zestawiamy z ognia i studzimy.

Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy przez drobne sito na stolnicę. dodajemy żółtka i olej oraz przyprawę do potraw Kucharek. Ciasto zarabiamy na początku nożem, żeby połączyć wszystkie składniki, a następnie wyrabiamy ręcznie do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.

Pierogi: Przygotowanie ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o grubości około 2 mm, a następnie używając szklanki wykrawamy krążki. Na każdy nakładamy małą łyżeczką farsz z grzybów, składamy na pół i zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi gotujemy w wodzie z dodatkiem soli i odrobiną przyprawy do potraw Kucharek.

Duszona cebula: Cebulę podsmażamy na patelni na oleju na złoty kolor, następnie zalewamy rosołem warzywnym Kucharek, przykrywamy i dusimy na małym ogniu. Gdy cebula zmięknie zdejmujemy patelnię z ognia, dodajemy łyżkę masła i intensywnie mieszamy. Tak przygotowaną cebulką okraszamy ugotowane pierogi z grzybami leśnymi.

Komentarze

Skomentuj
  • Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Dodając komentarz, akceptujesz regulamin.

Telemagazyn poleca

Hity dnia

Wszystkie hity »


Logowanie

Jeżeli nie posiadasz konta, zarejestruj się.

×